Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Z jagodami do boljšega srca

Jagode Shutterstock
Jagode in borovnice pomagajo pri težavah s srcem.

Nova raziskava je pokazala, da se je pri ženskah, ki so 20 let vsak teden jedle nekaj gramov borovnic in jagod, tveganje za srčni infarkt močno zmanjšalo.

"Borovnice in jagode se z lahkoto vključijo v jedilnik vsake ženske," je povedal avtor raziskave Eric Rimm, profesor na univerzi v Bostonu. "Ta preprosta sprememba v prehrani ima velik učinek pri preprečitvi bolezni," je še dodal.

Borovnice in jagode so bogate z antioksidanti, ki se imenujejo flavonoidi, ti pa zmanjšajo tveganje. Omenjeni antioksidanti so tudi v grozdju in vinu, robidnicah, jajčevcu ter drugi zelenjavi in sadju.

Raziskovalci so zajeli 93.600 medicinskih sester, starih od 25 do 42 let, ki so zadnjih 18 let na štiri leta beležile svoje prehranjevalne navade. Srčni infarkt se je pojavil le pri 405 ljudeh. Ženske, ki so redno jedle veliko borovnic in jagod, so imele za tretjino manj tveganja kot tiste, ki so jih jedle le enkrat na mesec ali redkeje.

Srčni infarkti pri ženskah vzbujajo veliko skrbi, saj so nedavna odkritja pokazala, da ženske prej umrejo zaradi infarkta kot moški. V Ameriškem združenju za srce (American Heart Association) so prepričani, da se pri ženskah pojavi več simptomov za infarkt kot samo bolečine v prsih, kar pa je včasih težje razbrati. Med bolečinami je na primer pomanjkanje sape, slabost, bruhanje in bolečine v hrbtu in ustih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.