Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Z magneti proti depresiji

Depresija je vse pogostejša, zato strokovnjaki ves čas iščejo nove načine zdravl Žurnal24 main
Magneti lahko s svojim delovanjem vplivajo na izboljšanje depresije, je pokazala nova ameriška raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Južni Karolini.

Raziskava, opravljena na 190 prostovoljcih, ki so imeli težave z depresijo, je prinesla presenetljive rezultate. Znanstveniki so ljudem na glavo pritrdili čeladi podobno napravo z magneti, ki so jo ti nato tri tedne vsak dan na glavi nosili približno tričetrt ure. Kar tretjina pacientov je kmalu po začetku preizkusa, večinoma v drugem tednu nošenja magnetne čelade, zaznala bistveno izboljšanje počutja. Napravo so preizkusili tudi na testni skupini, ki je nosila placebo čelado brez magnetov – pri teh bistvenih izboljšanj počutja ni bilo.

Neboleče
Naprava deluje tako, da možgane s pomočjo električnega toka izpostavi magnetni stimulaciji, kar ima nanje podoben učinek kot antidepresivi, vendar brez neprijetnih stranskih učinkov. Naprave nikakor ne gre zamenjevati s terapijo z elektroški, saj je tu elektrika uporabljena le za vzpostavitev magnetnega polja. To naj bi vzpodbudilo prenovo tistih delov možganov, ki nadzorujejo počutje. Postopek je popolnoma neboleč in prav nič neprijeten, zato anestezija ali dodatna zdravila niso potrebni.Terapija naj bi po mnenju znanstvenikov delovala tudi pri ljudeh z bipolarno motnjo.

Magnetna stimulacija naj bi po do zdaj znanih študijah lahko učinkovala tudi po koncu terapije. Pravzaprav zanjo velja enako kot za antidepresive – to, ali se bo depresija vrnila ali ne, je odvisno tako od posameznika kot tudi od veliko zunanjih dejavnikov. Vsekakor je magnetna stimulacija dobrodošla alternativa velikokrat škodljivim zdravilom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.