Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Z mlečnimi izdelki nad diabetes

Uživanje mlečnih izdelkov lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen. (Foto: Sh Žurnal24 main
Naravne sestavine, ki so v mlečnih izdelkih, telo lahko obvarujejo pred sladkorno boleznijo.

Transpalmitoil kislina je prisotna v mleku, siru, jogurtu in maslu, telo pa je ne more proizvajati. Najnovejša raziskava, ki je zajela več kot 3700 oseb, je pokazala, da so povečane količine omenjene kisline povezane z manjšim tveganjem za obolelostjo za sladkorno boleznijo tipa 2. Ljudje, ki imajo povečane količine, lahko zmanjšajo tveganje za kar 60 odstotkov.

Vodja ameriških raziskovalcev Dariush Mozaffarian pravi, da je veličina te povezave osupljiva. "To predstavlja skoraj trojno razliko pri tveganju za obolenjem za sladkorno boleznijo med posamezniki," je pojasnil.

A ljudje ne bi smeli na podlagi omenjenih ugotovitev povečati vnosa priporočljivih količin mlečnih izdelkov, saj lahko imajo mleko in mlečni izdelki veliko maščob, kar pa lahko vodi do povečanja telesne teže. Priporočljivo je tako izbrati izdelke, ki imajo manj maščob.

Strokovnjaki še trdijo, da je potrebnih še nekaj dodatnih raziskav glede omenjenih kislin. Medtem priporočajo ljudem, ki imajo ali nimajo sladkorne bolezni, naj se zdravo prehranjujejo, uživajo malo maščob, soli in sladkorja, ter pojedo veliko sadja in zelenjave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.