Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Z mobilnikom nikar v posteljo!

mobilnik, telefon, postelja Žurnal24 main
To so razlogi, zakaj v spalnici ne puščajte mobilnega telefona.

Osem od desetih uporabnikov mobilnega telefona ima mobilnik poleg sebe v spalnici, sodeč po raziskavi britanskega urada za komunikacije pa ga kot budilko uporablja okoli polovica.

Strokovnjaki so v skrbeh, saj imajo mobilniki močan vpliv na telo – v kratkem času povečajo verjetnost, da bo spanec moten. Lahko se pojavijo tudi nespečnost in druge težave pri spanju.

"Večina ljudi bo bolje spala, če v spalnici ne bo hranila mobilnikov ali drugih elektronskih naprav," meni strokovnjak za nespečnost Guy Meadows, ki svoj mobilnik čez noč pusti v kuhinji.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da mobilnik v bližini glave povzroča vrtoglavico in glavobol. Poleg sevanja, ki je v veliki meri zaslužno za nastale težave, slednje povzroča tudi svetloba, ki jo mobilniki oddajajo. Moti namreč ritem spanca in ustvarja občutek, da je dan.

Pri tem pa je zelo pomembno delovanje dveh hormonov – melatonina in kortizola. Pri pomanjkanju prvega bodo številne biološke funkcije v telesu motene, pri povečanem delovanju drugega, ki velja za stresni hormon, pa bo organizem bolj buden kot sicer.

Vsa umetna svetloba, ki jo oddajajo različne žarnice, prekinja izločanje melatonina, zaradi česar ostajamo budni. Svetloba na mobilnikih pa ima še močnejši učinek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.