Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Z ozaveščanjem rešili že milijone življenj

Tzlepotazdravje 07.12.11, kajenje, cigaret, cigareta, foto: shutterstock Žurnal24 main
Kajenje. Preventiva in ozaveščanje postajata vse učinkovitejša.

Čeprav po poročanju Slovenske tiskovne agencije število kadilcev v svetu žal še vedno narašča, gre to pripisati predvsem splošni rasti števila Zemljanov, saj relativno število kadilcev že vrsto let upada, kar pomeni, da kadi vse manjši odstotek prebivalstva.

To je predvsem posledica vse učinkovitejšega ozaveščanja in preventivnih dejavnosti, saj se vse več ljudi zaveda škodljivosti te navade. Podatki, ki jih je objavilo ameriško zdravniško združenje, kažejo, da je ozaveščanje o posledicah kajenja samo v zadnjem letu rešilo življenje okrog osem milijonov Američanom, ki so se odločili kajenju narediti konec ali pa sploh nikoli niso začeli kaditi.

Cigarete kmalu brez okusov?

Pred kratkim je Evropska komisija potrdila tudi revizijo direktive o tobačnih izdelkih. Pričakovane spremembe na tem področju so predvsem še opaznejše poudarjanje škodljivih posledic kajenja na zavojčkih embalaž, prepoved oglaševanja posebnih okusov cigaret (na primer cigaret z okusom mentola) ter preprostejše in manj privlačno pakiranje tobačnih izdelkov.

Uredili oziroma poostrili bodo tudi nadzor nad vse bolj priljubljenimi elektronskimi cigaretami. Veliko kadilcev namreč te razume kot zdravo alternativo običajni cigareti, kar pa elektronska cigareta še zdaleč ni.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:48 11.januar 2014.

    Slišati-razumeti-misliti glasbo in besedo -- dr. Mitja Reichenberg V knjižnici Otona Župančiča je bilo predavanje "Slišati-razumeti-misliti glasbo in besedo" -- dr. Mitja Reichenberg.Misliti glasbo pomeni tudi srečevati se s svetom onkraj besed…http://za-misli.si/video-svet/predavanja/1394-slisati-razumeti-misliti-glasbo-in-besedo-dr-mitja-reichenberg