Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Z zaščito ne varčujte

sončna očala Asos
Zaščito nanašajte v zadostnih količinah in pol ure pred izpostavljanjem soncu.

"Dermatologi priporočamo izbiro dnevne kozmetike, ki vsebuje zaščito s faktorjem SPF vsaj 20," pravi dermatolog Viktor Tenyi in dodaja, da mora biti na izdelku vsebnost zaščitnih sredstev ustrezno navedena (oznake SPF in PFA). Svetuje, da zaščitne pripravke za kožo uporabljate vsak dan.

Večina nanaša premalo

Druga kozmetika ne vpliva na delovanje zaščitnih izdelkov. Tako je vseeno, ali dnevno kremo in puder nanesete pred ali po nanosu zaščitnega sredstva. Po besedah dermatologa je pomembnejši čas nanosa zaščite, ki naj bovsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu.

Pomembno je tudi, da izberete tako imenovane širokospektralne pripravke, ki vsebujejo tako zaščito pred UVB- kot UVA-sevanjem.

Tenyi opozarja tudi na dejstvo, da večina ljudi nanaša premajhne količine zaščitnega sredstva. "Na vsako okončino bi bilo namreč treba nanesti najmanj eno čajno žličko pripravka," pravi.

Kljub splošnemu prepričanju, da zaščitna sredstva s faktorjem nad 50 nič bolj ne učinkujejo, pa dermatolog zatrjuje, da temu ni tako. "Sredstva z visokim SPF-faktorjem (+50) so pripravki z ustrezno večjo in učinkovitejšo zaščito in ne zgolj marketinška poteza."

Zaščita

"Ne glede na občutljivost (oziroma fototip) kože priporočamo vodoodporne pripravke za zaščito pred soncem z vrednostjo SPF vsaj 20 oziroma zaradi pretankega nanašanja vsaj 30 ali več," svetuje Tenyi.

Faktor

Zaščitni faktor je faktor, s katerim pomnožite čas, ko je koža lahko izpostavljena soncu, ne da bi dobili opekline. Pozitivni učinki sonca kljub visokemu zaščitnemu faktorju niso nič manjši, prav tako bo koža kljub zaščiti počasi porjavela, saj je za porjavelost potrebna le nizka doza ultravijoličnih žarkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.