Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Z živili na hladno

Za piknik izberite čim več svežega sadja in zelenjave. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poletni pikniki. Pokvarljiva živila imejte do uporabe na hladnem. Poskrbite za čistost pribora in rok.
Hladilno torbo odpirajte le po potrebi. Postavite jo v senco ter čim dlje od živali in drugih virov onesnaženja. Kadar omahujete, ali vanjo postaviti pijačo ali živila, vedno izberite zadnja.

"Nehigienska priprava in shranjevanje živil na piknikih sta lahko vzrok različnih okužb in zastrupitev z živili," opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ). Za varnost živil na piknikih priporočajo naslednje:

Na hladnem do uporabe

Meso, solato in druga pokvarljiva živila imejte v hladilniku vse do tedaj, ko se odpravite na piknik. Za njihovo prenašanje je najbolje uporabiti hladilno torbo, v kateri poskušajte vzdrževati temperaturo pod petimi stopinjami Celzija.

4 stopinje Celzija je najvišja temperatura, pri kateri lahko shranjujemo surova in pokvarljiva živila.

Umivanje rok
Poskrbite, da je v bližini prostora za piknik dovolj tekoče pitne vode za umivanje rok in pribora. Za higieno je treba skrbeti zlasti ob stiku s surovim mesom.

Nevarne temperature
Če so bila pokvarljiva živila shranjena v nevarnem temperaturnem območju od 5 do 63 stopinj Celzija več kot dve uri, jih zavrzite.

Babica svetuje: Surova živila shranjuj ločeno od pripravljenih. Ves pribor, oprema in posode za surova živila naj bodo ločeni od tistih za gotova živila. Ne uporabi istega krožnika za surovo in pečeno meso.

Ne premalo ne preveč
"Zamrznjena živila morate pred peko na žaru odtajati že doma. Če jih odtajate v mikrovalovni pečici, jih morate uporabiti takoj. Odtajanih živil nikoli znova ne zamrzujte," svetujejo na IVZ. Če je meso videti pečeno, še ne pomeni, da je tudi v resnici. Da bi to preverili, ga pred zaužitjem prebodite z vilico in poglejte, ali je sok že bister ali je še rožnat. "Premalo pečeno meso je največje tveganje," opozarjajo na IVZ in dodajajo, da je treba paziti tudi, da živil ne zažgete. "Pri peki na žaru nastajajo zdravju škodljive kemične snovi, zato zažgane dele obrežite in zavrzite," so sklenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.