Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Za agresijo so krive mame

Najstniki, katerih matere so med nosečnostjo uživale alkohol, imajo več možnosti Žurnal24 main
Otroci, katerih matere so v prvih treh mesecih nosečnosti redno uživale alkohol, imajo v najstniškem obdobju trikrat višje tveganje za težavno vedenje, svari raziskava.

Znanstveniki s pittsburške univerze v ZDA so analizirali podatke, zbrane pri 592 mamah in njihovih otrocih. Matere so anketirali po četrtem in sedmem mesecu nosečnosti, otroke pa so spremljali od rojstva pa vse do šestnajstega leta starosti.

Že malo je preveč
Matere so povprašali po količini, pogostosti in vzorcih uživanja alkohola, zbrane podatke pa so primerjali s povprečno dovoljeno dnevno porabo alkohola. Čeprav lahko alkohol poškoduje zarodek in povzroči nepopravljive težave, pa je znanstvenike tokrat zanimala povezava materinega pitja z vedenjem otrok.

Pijane mame, agresivni najstniki
Celo minimalne količine alkohola med nosečnostjo imajo negativne posledice, poudarjajo znanstveniki. Težavno vedenje se je namreč, najpogosteje kazalo pri najstnikih, katerih matere so v nosečnosti zaužile eno enoto ali več alkohola na dan. Najstniki so se vedli agresivno do soljudi in živali, bili so nagnjeni k uničevanju lastnine, večkrat so bili udeleženi v krajah in podobnih prestopkih.  Rezultate raziskave je objavila revija Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.