Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Za bleščeč nasmeh

Beljenje zob je primerno za ljudi, ki imajo zdrave zobe, pravi zobozdravnica. (F Žurnal24 main
Slovenski zobozdravniki uporabljajo klasične metode beljenja zob. Trajnost beljenja je odvisna od posameznika, cene so odvisne od metode.

Naravna belina zob se z leti začne izgubljati, k temu pa pripomoreta še hrana in pijača, ki ju uživamo. Po navadi so največji krivci za obarvanje zob kava, čaj in rdeče vino, k potemnitvi pa prispevajo tudi kajenje, določena zdravila in prisotnost bakterij. Če nas obarvanost zob moti, imamo lahko s pomočjo preprostih metod znova bel in bleščeč nasmeh. Zobozdravniki v Sloveniji uporabljajo različne postopke beljenja, odvisno od stopnje obarvanosti in želje, ali se pobeli vse zobe ali le posamezne. Gre za klasične metode beljenja zob, ki se uporabljajo po vsem svetu. Najpogosteje gre za dve metodi – lasersko in domače beljenje.

Samostojno beljenje zob zaradi morebitnih komplikacij, ki lahko nastanejo, zobozdravniki odsvetujejo.

Trajnejše ali ponavljajoče beljenje?
Pri beljenju se posvetli obarvanost zobne sklenine. Po zaključku procesa imajo zobje zopet naravno barvo. Vsaka od metod ima prednosti in slabosti, pojasni
zobozdravnica Aleksandra Čalič. "Lasersko beljenje je hitro in končano v eni uri. V večini primerov so pacienti z rezultatom zadovoljni, beljenje pa je omejeno na le določen razpon tonov, ki ga lahko dosežemo v eni uri. Lasersko beljenje je tudi malo bolj neprijetno, ker je učinek belila ojačan, kar lahko poškoduje dlesni in obzobna tkiva, če niso primerno zaščitena. Pri domačem beljenju se pacient sam odloči, kateri ton bi rad imel. Beljenje se ponavlja, je cenovno najbolj ugodno in ga tako tudi največkrat uporabimo," pravi Čaličeva. Za lasersko beljenje zob je treba odšteti med 500 in 700 evri, za domače beljenje pa se cena giblje okoli 250 evrov. Pobeli pa se lahko tudi posamezen zob, če je morebiti počrnel. Beljenje za vsak zob posebej stane okoli 50 evrov.

Belina zdrži več let
Belina zob, ki jo pridobimo z beljenjem, ni stalna. Odvisna je od posameznika, kako jo vzdržuje, ter od prehrane in razvad. Načeloma pa traja beljenje od nekaj mesecev do dveh let, lahko pa tudi dlje. Svetlejši ton tako drži več let, ton, ki ga dosežemo pri beljenju, pa je zaradi hrane in pijače težko dolgo časa obdržati.

Ni primerno za vsakogar
Beljenj zob je primerno za ljudi, ki imajo zdrave zobe in bi si radi povrnili naravno barvo. A beljenje le ni primerno za vsakogar. Ne priporoča se otrokom, starim do 16 let, nosečnicam in doječim materam ter ljudem, ki imajo porozne zobe ali so pred kratkim prestali operacijo zob. "Treba je oceniti, ali je pacient primeren ali ne. Beljenja ne bi priporočala čisto vsem in ga tudi vsem ne delamo," še pravi Čaličeva.

Zobne kreme niso belilo
Zobe si lahko posvetlimo tudi sami s pomočjo zobnih krem, ki jih kupimo v trgovini, vendar po navedbah Čaličeve pri tem ne gre za beljenje zob, temveč za vzdrževanje pobeljenih zob. Na voljo so sicer bolj učinkovite zobne kreme, kot so bile prejšnje, ki so že bile na trgu, kot osnovno belilno sredstvo pa se pri nas ne uporabljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.