Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Za izbirčnost krivi geni

otrok Shutterstock
Če je vaš otrok pri hrani izbirčen, se nikar preveč ne jezite, saj to ni posledica njegove trme, pravijo strokovnjaki.

Z vprašanjem izbirčnosti pri hrani so se ukvarjali strokovnjaki z univerze v Severni Karolini, ki so v raziskavo vključili 66 dvojčkov, starih od štiri do sedem let.

Raziskovalci so se pri preverjanju svoje hipoteze, da so za izbirčnosti pri otrocih krivi predvsem geni, opirali na do sedaj že številne študije, ki so nakazovale, da geni igrajo ključno vlogo pri tem, ali bo otrok izbirčen ali ne.

Če je vaš otrok izbirčen, za to ne smete kriviti le njegove trme, pravijo raziskovalci, ki so z najnovejšo raziskavo ugotovili, da so geni zaslužni za kar 72 odstotkov izbirčnosti pri otrocih, za ostalih 28 odstotkov pa so krivi zgledi iz okolice. Poleg tega raziskovalci izbirčnost do preizkušanja nove vrste hrane povezujejo z maščobnimi zalogami pri starših in njih samih. Ugotovili so, da so otroci staršev, ki so se in se borijo z odvečno težo, bolj izbirčni.

A izbirčnost se kljub genski zasnovi lahko odpravi, pravijo raziskovalci, ki dodajajo, da se ta razvije tudi s pomočjo vpliva okolice, z dobrim zgledom pa lahko v procesu odraščanja izgine, poroča Obesity.

Komentarjev 1
  • erikkk 21:17 04.april 2013.

    Ma kaki geni neki ?! jst bi pa bolj rekel da starši zelo je treba pazit kaj in na kak način otroku dajemo.