Magazin > Lepota & telo
93 ogledov

Za manj boleč PMS

Poprova meta in ingver blažita tudi potovalno slabost. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če vas v dneh pred menstruacijo mučijo napihnjenost, vetrovi, slaba prebava in slabost, pomoč poiščite med naravnimi zdravilnimi sredstvi, ki blažijo prebavne motnje.

Olajšanje preizkušeno prinašata tudi poprova meta in ingver.

Poprova meta je eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih motenj, tudi tistih pred nastopom menstruacije. Ker ima poprova meta hladilni učinek, blaži trebušne krče, vetrove, slabost in napenjanje. Suhe ali sveže lističe poprove mete prelijte z vrelo vodo, pustite stati pet minut in pijte po obroku. Ali pa v kozarec hladne vode dodajte kapljico ali dve olja poprove mete in spijte. Še ena možnost je, da na žličko medu kanete dve kapljici olja poprove mete. Uporabite lahko tudi bolj blago vrtno meto, ki je prav tako zelo blagodejna, v sili pa morda pride prav kar žvečilni gumi z okusom mentola.

Ingver, katerega učinki so na Kitajskem poznani še tisočletja, izjemno uspešno pomirja razdraženo črevesno membrano, lajša trebušne krče in nevtralizira prebavne kisline. Kemične sestavine v ingverju zelo uspešno preprečujejo boleče menstruacije (in PMS), saj zavirajo maternične krče in sproščajo mišice prebavil. Košček ingverjeve korenike narežite na lističe in jih prelijte z vrelo vodo. Pustite stati pet minut in spijte. Če nimate sveže ingverjeve korenike, si pomagajte kar z ingverjem v prahu – aktivne sestavine v ingverju ohranijo svojo učinkovitost v katerikoli obliki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.