Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Za menopavzo krivi moški

menopavza, par Žurnal24 main
Za simptome, ki spremljajo menopavzo, kot so vročica, znojenje in spreminjanje razpoloženja, lahko okrivimo moške, pravijo strokovnjaki.

Kanadski genetiki so prišli do ugotovitve, da je moško stremljenje k temu, da izbere mlajšo partnerico, povzročilo to, da je plodnost pri starejših ženskah postala nesmiselna. Tako je eventuelno privedlo do menopavze, poroča BBC.

Raziskovalci so se dolgo ukvarjali z vprašanjem, zakaj se samo pri človeku zgodi, da ženska ni plodna celo svoje življenje. Prejšnje teorije so predlagale, da gre pri tem za „babičin učinek“. Gre za to, da ženske niso več plodne pri starosti, pri kateri lahko skrbijo za vnuke. Menopavza se tako obravnava kot preprečitev rojevanja pri starejših ženskah.

Nove teorije čisto nasprotje

Zadnja teorija pa vse do ugotovitve do sedaj obrne na glavo. Pomanjkanje razmnoževanja je namreč privedlo do porasta menopavze.

Moški vseh starosti so si v raziskavi izbrali mlajše ženske za partnerke. "To je torej dokaz v človeški zgodovini, vedno je obstajala preferenca za mlajše ženske," je povedal genetik Rama Singh, vodja raziskave. Nova teorija tako zagovarja, da so imele skozi čas starejše ženske manjšo možnost oploditve zaradi večjega moškega zanimanja za mlajše ženske.

"Ženske bi lahko bile plodne celo življenje"

Medtem ko velja za običajno razmišljanje, da menopavza ženski prepreči nadaljnjo razmnoževanje, je Sinhhova teorija ta, da se menopavza pojavi prav zaradi pomanjkanja razmnoževanja. "Naravna selekcija nima pri tem nič. Če bi se ženske ves čas razmnoževale in ne bi bile starejše ženske zapostavljene, potem bi bile ženske plodne celo življenje tako kot moški," je še povedal.

Kot zanimivost je izpostavil še to, da če bi ženske tekom stoletij izbirale raje mlajše moške, bi se situacija pri moških obrnila in tako ne bili celo življenje plodni.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 07:55 19.junij 2013.

    Še dobro da obstajamo, le kje bi drugače našle izgovore.