Magazin > Lepota & telo
1720 ogledov

Za redke lase krajša pričeska

Za več volumna je potrebna prava tehnika striženja. (Foto: Imaxtree) Žurnal24 main
Če izpadanje las brez vzroka traja več mesecev, se takoj oglasite pri dermatologu. Krajša pričeska deluje bujnejše.

"Zdravljenje izpadanja las je najuspešnejše v začetni fazi," opozarja dermatolog Sandi Luft iz Derma centra Habakuk. Lasje in lasišče so zaradi uporabe kozmetičnih pripravkov sicer videti lepši, nikakor pa ti pripravki ne odpravljajo vzrokov redčenja las, opozarja. "Lasne korenine so v podkožju, kamor ti preparati ne sežejo," pojasnjuje Luft.

Dolgotrajen pomanjkljiv vnos hranil lahko vpliva na gostoto lasišča. Pri zdravih in dobro prehranjenih pa gre za druge vzroke.
Sandi Luft, dermatolog
Odvisno od vzroka
Najprej je treba ugotoviti vzrok povečanega izpadanja las. Samo z nadomestnimi prehranskimi dopolnili, ki jih oglašujejo proti izpadanju las, tega večinoma namreč ni mogoče zaustaviti. "Lahko pa koristijo pri sezonskem izpadanju las," pravi Luft.

Novo: stimulacija korenin
Uspešnost zdravljenja je tako pri moških kot ženskah odvisna od diagnoze, pri nekaterih stanjih pa tudi od trajanja izpadanja las. Izpadanje las se zdravi z zdravili v obliki tablet in losjonov, nadaljuje dermatolog. "Zmotno je prepričanje, da je po nanosu zdravilnega losjona potrebna masaža lasišča oziroma da z njo povečamo učinkovitost zdravljenja," poudarja Luft in pristavlja: "V nekaterih primerih se odločamo za novo terapijo – stimulacijo lasnih korenin z injekcijami lastne trombocitne plazme." Z računalniško analizo vseh faz rasti je mogoče učinek zdravljenja ugotavljati že po enem mesecu, sicer pa je treba terapijo izvajati vsaj tri mesece, da lahko z očesom zaznamo izboljšanje gostote las, še pravi Luft.

In še nekaj nasvetov:

  • Barvanje. Za redke lase je priporočljivo barvanje v večplastnih pramenih, pravi lepotna strokovnjakinja Katja Fašink iz Salona Cat.
  • Tehnika. Striči je treba pod takim kotom, da bo las padel tako, da bo pričeska pridobila čim več volumna, svetuje strokovnjakinja.
  • Rjavo. Obliko nadgradimo s temnejšo barvo, srednjo rjavo ali temnorjavo, saj tako pobarvani lasje delujejo gostejši, priporoča Stevo.
  • Utrjevalci. Videz volumna, ki ga ustvarijo prameni, poudarimo z ustreznim utrjevalcem in načinom sušenja, poudarja Fašinkova.
  • Kratko. Stevo Pavlovič iz Stevo Hair Academy priporoča kratke pričeske, ki so vrh glave polnejše, zaradi česar so lasje videti gostejši. 
  • Prepovedano. Frizer odsvetuje daljše, a tudi svetle lase, saj so ti videti tanjši, brez volumna, koža na lasišču pa je vidnejša.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.