Magazin > Lepota & telo
319 ogledov

Za zdravo črevesno floro

Prehranjujte se črevesju prijazno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pretirano jemanje antibiotikov, nezdravo prehranjevanje in stres uničujejo črevesno floro, pomagajo pa probiotične bakterije.

Neželen učinek zdravljenja z antibiotiki je porušena črevesna mikroflora, pravi nutricionistka Alja Dimic. Antibiotiki pomagajo pri premagovanju bakterijskih vnetij, vendar hkrati uničijo koristne bakterije, ki jih telo potrebuje za uravnoteženo delovanje, razloži Dimičeva. Dolgotrajnejše jemanje antibiotikov, nezdravo prehranjevanje, uživanje alkohola in umetnih pijač ter stresno življenje povzročajo nastajanje škodljivih snovi – toksinov, ki delujejo na črevesno sluznico in zakisajo telo, to pa je vzrok za številne bolezni, razlaga sogovornica. Simptomi porušene mikroflore so bolečine v trebuhu, napenjanje, težave z vetrovi, zaprtje, utrujenost, glivične okužbe, alergije, največkrat pa ponavljajoča se bakterijska vnetja.

Postanejo odporne
"Veliko bakterij zaradi prepogoste uporabe postane odpornih na antibiotike," še pravi Dimičeva in dodaja: "Posledica tega je, da se toksini, glivice in paraziti pospešeno množijo in antibiotiki postanejo neučinkoviti." Če je črevesna flora v slabem stanju, potrebuje čim več probiotičnih bakterij, ki se lahko v črevesju nastanijo za stalno. Zato je treba uživati kefir, sirotko, zelnico, fermentirane izdelke, zeleni čaj, veliko sveže zelenjave in sadja ter veliko sveže vode, poudari sogovornica.

Mikroflora se vzpostavi šele v prvih mesecih

  • Sterilno. Ob rojstvu je črevo novorojenčka sterilno. Vse bakterije pridejo v telo po rojstvu.
  • Koliko na dan. Po do zdaj znanih podatkih pri probiotikih ni možnosti predoziranja.
  • Količina. Skupna teža vseh bakterij v telesu odraslega človeka je navadno od enega in pol do dveh kilogramov.
  • Prebavni trakt. Število bakterij skozi prebavni trakt narašča.
  • Nosečnost in dojenje. Probiotike lahko uživate tudi med nosečnostjo. O jemanju med dojenjem pa se je treba posvetovati z zdravnikom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.