Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

Začetek menopavze – slabši spomin

Menopavza je naporno obdobje. Žurnal24 main
Ženske, ki vstopajo v menopavzo, imajo težave s spominom in učenjem, je pokazala obsežna raziskava. Dobra novica je, da je takšno stanje začasno.

Ženske na začetku menopavze imajo veliko večje težave s spominom, kot tiste, ki imajo to obdobje že za sabo ali še pred sabo. Tako je pokazala raziskava dr. Gail Greendale s Kalifornijske univerze, v katero je bilo vključenih skoraj 2400 žensk. ''Šestdeset odstotkov žensk je izjavilo, da so imele ob prehodnem obdobju težave s spominom. Za vse je dobra novica, da pojav ni trajen, ampak se po določenem času sposobnost pomnjenja in učenja povrne,'' je dejala dr. Greendalova.

V štiriletnem obdobju so znanstveniki preučevali 2362 žensk, starih od 42 do 52 let, ki so imele vsaj eno menstruacijo v treh mesecih pred začetkom raziskave. Znanstveniki so preučevali njihov govorni in delovni spomin ter merili, koliko časa porebujejo za procesiranje informacij v različnih obdobjih menopavze. Ponovljena testiranja so pokazala izboljšanje v predelovanju informacij v poznejših obdobjih menopavze, vendar pa so bila ta izboljšanja na začetku menopavze kar 70 odstotkov slabša. Študija je prav tako pokazala, da jemanje hormonov estrogena in progesterona pred menopavzo pomaga k boljšemu pomnjenju, uživanje hormonov po zaključku menopavze pa ima negativen učinek.

Strokovnjaki menijo, da je izguba spomina povezana z nižjo stopnjo ženskih hormonov, do takšnega stanja pa pride takoj po začetku menopavze. Pri belih ženskah nastopi med 40 in 60 letom, v povprečju pri 50 letu starosti. Poleg neplodnosti je menopavza povezana tudi z večjim tveganjem za osteoporozo in srčne bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.