Magazin > Lepota & telo
162 ogledov

Začimbe, ki se jih izplača uporabljati

začimbe, dišavnice Shutterstock
Predstavljamo vam začimbe, ki lahko pripomorejo k vašemu zdravju in vašim jedem dodajo nov, svež okus.

Kurkuma

 

Ta azijska začimba rumene barve ima zdravilne učinke. Je prijetnega okusa, z njo pa lahko začinite različne azijske jedi ter tudi rižote in jedi, ki vsebujejo piščančje meso. Kurkuma je zdravilo proti revmi, hepatitisu, zavira rast tumorjev, znižuje holesterol, dobro vpliva na ožilje in pomaga proti številnim rakavim obolenjem.

 

Črni poper

 

Ena od najpogostejših začimb je tudi zaveznik vaše postave. Črni poper ima v sebi piperin, ki pomaga pri preprečevanju nalaganja maščob in je dober za prebavo. Kupite črni poper v zrnu, v embalaži z mlinčkom. Poleg prebave pa pomaga tudi pri vetrovih in omogoči hrani, da po prebavnem traktu potuje hitreje, pospešuje  izločanje urina in potu, varuje pa tudi pred prehladom.

 

Cimet


Ni zime brez cimeta. Ta začimba je pomemben del kuhinje, saj ga dodajamo v praznične priboljške, kuhano vino in zavitke. Jejte ga, saj pomaga vašim mišicam po težkem naporu, je dober proti prehladu in lajša druge zdravstvene težave. Pospešuje prebavo in lajša bolečine pri glavobolih, zobobolih in artritisu. Pomaga pa tudi pri ženskih problemih, saj lajša boleče menstruacije in zdravi nožnične okužbe.

 

Ingver


Je ena od najstarejših začimb, ki jih je človek začel uporabljati. Priporočamo vam, da kupite svežo ingverjevo korenino in jo hranite v hladilniku. Okus je pekoč, oster, vendar aromatičen. Dodajte ga v juhe, k ribam in zelenjavi ali pa specite ingverjev kolač. Ingver je že dolga leta del kitajske medicine. Ne samo, da pomaga pri bolečinah v trebuhu, daje tudi občutek sitosti, kar je pri izgubi telesne teže zelo dobrodošlo. Blaži vnetja in slabost ter pomaga pri slabi prebavi, zgagi, odpravlja vnetja, zmanjšuje holesterol in spodbuja krvni obtok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.