Magazin > Lepota & telo
87 ogledov

Žafran blaži PMS

Žafran je še vedno najdražja začimba. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskava, ki so jo naredili na medicinski fakulteti v Teheranu, je potrdila nekatere od zdravilnih učinkov žafrana, ki so jih mnogi do zdaj zaničevali. Med njimi naj bi rdečkasta začimba blažila PMS.

Raziskovalec z omenjene fakultete, Shahin Akhondzedeh, je pozitivne vplive žafrana preučeval v kombinaciji s placebom. V raziskavo je vključil sto žensk, med katerimi jih je polovica v dneh pred menstruacijo uživala po dve 15-miligramski kapsuli z žafranom. Druga polovica žensk je namesto žafrana uživala placebo. Akhondzedeh je vsak dan zapisoval njihovo počutje, končna analiza pa je pokazala, da so se kar pri treh četrtinah žensk, ki so uživale žafran, simptomi PMS-ja, kot so nihanje razpoloženja, depresija in splošno slabo počutje, zmanjšali vsaj za polovico, medtem ko so se v skupini, ki je uživala placebo, simptomi zmanjšali le pri osmih odstotkih žensk.

Previdno
Čeprav so žafran predvsem za izboljšanje razpoloženja uporabljali že v tradicionalni perzijski medicini in mu kasneje pripisovali pomirjevalne, protikrčne in tudi spolno-dražilne lastnosti, pa so v 19. stoletju njegove zdravilne lastnosti začeli zanemarjati. Farmacevti opozarjajo predvsem na pazljivo uporabo, saj je žafran v odmerkih, večjih od deset gramov, lahko tudi smrtno nevaren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.