Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Zagoreli na zdrav način

Pred sončnimi žarki izberite barvo iz stekleničke. Žurnal24 main
Do zdrave zagorelosti vam lahko pomagajo izdelki za samoporjavitev, ki so popolnoma neškodljivi in z malo spretnosti polt obarvajo sijoče in brez madežev.
Delovanje
Izdelkov za samoporjavitev je več (kreme, geli, losjoni in mleko) in vsi kožo obarvajo zaradi različnih kemijskih reakcij, ki se zgodijo na njej po nanosu izdelka. Glavna sestavina samoporjavitvenega izdelka je DHA, naravni sladkor iz kostanjevega lubja, ki reagira s keratinom v koži. Rezultat je rjav pigment, ki obarva polt. Intenzivnost barve je odvisna od tega, koliko DHA vsebuje določen izdelek, zato bodite pred nakupom pozorni tudi na to, ali je izdelek primeren za obarvanje svetle ali temnejše polti. Če je vaša polt svetlejša, izberite izdelek, ki vsebuje do tri odstotke DHA, če pa imate temnejšo polt, bo ta lepše obarvana z izdelki, ki vsebujejo do pet odstotkov DHA. Sami lahko na intenzivnost obarvanja vplivate tudi s številom nanosov. Ker izdelki za samoporjavitev obarvajo samo zgornjo, odmrlo plast celic, se barva obdrži le približno štiri dni. Postopek je zato treba ponavljati. Ko pa si spet zaželite manj zagorelo polt, lahko barvo sami kadarkoli odstranite s pilingom.

Za sijočo polt

Če želite, da bi bila vaša koža sijoča in enakomerno obarvana, nekoliko več pozornosti namenite kakovosti izdelka. Ta naj bo hipoalergen, brez dodanih alkoholov in parfumov ter dermatološko preizkušen, saj boste le tako preprečili, da bi se na koži pojavile morebitne alergijske reakcije. Ker samoporjavitveni izdelki kožo izsušijo, priporočamo uporabo izdelkov z vlažilnim učinkom. Da bi se izognili premočni obarvanosti kože, je priporočljivo pred nanosom izbrani izdelek preizkusiti na manjšem delu kože. Če pa želite sijočo, le rahlo obarvano polt, izberite vlažilni losjon z le malo dodanimi DHA-pigmenti.

Brez madežev

Si izdelkov za samoporjavitev niste upali uporabljati zaradi grdih in močno vidnih rjavih ali rumenih madežev, ki naj bi jih puščali na koži? Z malo spretnosti in z izbiro dobrih izdelkov lahko nanje pozabite za vedno. Dan pred nanosom izdelka za samoporjavitev si naredite piling in kožo dobro navlažite – tako boste s kože odstranili odmrle celice, barva na vaši koži pa bo enakomernejša. Kožo navlažite tudi naslednji dan pred nanosom izdelka, med nanosom le-tega pa bodite pozorni, da ga enakomerno nanesete na vse dele telesa. Pazite, da ne zgrešite kakšnega dela telesa, predvsem vratu in stopal. Na dele okoli obrvi, na linijo ob laseh ter na pete in komolce pa nanesite malo manj izbranega izdelka, saj so ti deli že naravno nekoliko temnejši. Po nanosu si takoj temeljito umijte roke, prhanju se izogibajte vsaj dvanajst ur. Rezultati nanosa bodo na koži vidni po približno treh urah od nanosa, za popoln razvoj barvne reakcije pa je treba počakati do šest ur. Pridobljeno barvo boste zadržali, če boste nanos ponovili enkrat na teden. Za večjo intenzivnost porjavitve nanos ponovite čez dva dni.

Opozorilo

Čeprav je koža po uporabi izdelkov za samoporjavitev rjava in sijoča, to ne pomeni, da vas hkrati varuje pred škodljivimi sončnimi žarki. Nanos kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem je tudi ob uporabi takšnih izdelkov obvezen!

Članek je bil objavljen v reviji ZAME, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla v petek, 5. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.