Magazin > Lepota & telo
80 ogledov

Zajtrka ne izpustite

hrana zajtrk sok jajce pomaranča Shutterstock
Urejena prebava. Pisan krožnik z zdravimi živili je dobra osnova.

Prebavila. Prebava pomembno vpliva na splošno počutje in zdravje celotnega telesa, zato se izplača poskrbeti za zdrav prebavni trakt. To boste najlažje storili z ustrezno prehrano.

Raznolikost na krožniku

“Prehranjevati se moramo redno, optimalno je imeti pet obrokov na dan. Hrana naj bo raznolika ter naj vsebuje svežo zelenjavo in sadje,” priporoča Boštjan Mlakar, specialist abdominalne kirurgije in proktolog. Obenem poudarja pomen zajtrka, ki ga ne smete izpustiti, ta obrok pa naj nikakor ne bo sestavljen iz kave in cigarete na tešče.

Malo maščob, več vlaknin

Če sta sadje in zelenjava prijatelja prebave, so njen sovražnik zagotovo živalske maščobe in rdeče meso, ki se jim je bolje izogniti. Težave (predvsem zaprtje) lahko povzroči tudi pomanjkanje vlaknin. Teh je veliko v stročnicah, polnozrnatih žitih, oreških ter sadju in zelenjavi.

Zvečer jejte kot berač

Pregovora, da je treba zjutraj jesti kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač, se vsaj v zadnjem delu lahko držite. “Zvečer zaužijte le manjše količine lahko prebavljive hrane,” svetuje Mlakar.

Brez gibanja ni uspeha

Prebavi in zdravju prijaznemu prehranjevanju boste piko na i dali z gibanjem, ki bo prav tako blagodejno vplivalo na delovanje prebavil. Ni treba, da pretiravate, dovolj je, če se boste z vadbo ukvarjali zmerno in redno, recimo trikrat na teden.

Komentarjev 1
  • erikkk 10:03 18.januar 2014.

    Vsekakor se strinjam da zajtrk ne izpustite če delate, to je če ste fizično aktivni že dopoldan ...Če pa nisti fizično aktivni pa ga črtajte z jedilnika ...po zajtkih kmalu dobite odvečne kilograme ...