Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Zakaj ga vse več pijemo

alkohol Shutterstock
Za povečanje števila zasvojencev v Sloveniji je najbrž bolj kot gospodarska kriza kriva kriza vrednot.

V Sloveniji se število ljudi, ki so že poskusili psihoaktivne snovi, od leta 2009 povečuje, kažejo podatki novega nacionalnega poročila o stanju na področju drog, ki ga je pripravil inštitut za varovanje zdravja.

Leta 2010 je droge že poskusilo 17 odstotkov anketirancev (leto prej 15,8 odstotka), zaznati pa je bilo tudi povečanje števila tistih uživalcev drog, ki so višje izobraženi, in tistih z nedokončano osnovno šolo, kar številni pripisujejo gospodarski krizi. "Težko bi rekel, da je samo kriza razlog za porast raznovrstnih odvisnosti," takšno razmišljanje glede na izkušnje komentira zdravnik Branko Košir. "Prej bi rekel, da je pri nas kriza vrednot in izvajanje napačne, prevečpermisivne vzgoje, ki je kljub dokazani neuspešnosti pri nas vse bolj v uporabi," dodaja.

Ključna je družina

Tako pri preprečevanju kot zdravljenju zasvojenosti je torej ključnega pomena družina. "Na terenu videvam, da družine, ki imajo odvisnika, to skrivajo pred svetom. Gre za znan fenomen zanikanja – dokler problema ne priznam, ga ni. Ko problem privre na dan, se te družine pogosto zlomijo. Tavajo od ene institucije do druge in prosijo za pomoč, same pa ne znajo ali ne zmorejo narediti ničesar. Uspešnost zdravljenja v družinah, ki problem prepoznajo in ga takoj rešujejo, je veliko večja kot v tistih, ki ga zanikajo; tam je skoraj ničelna," pojasnjuje Košir.

Po pomočk zdravniku

Če torej menite, da zaradi zasvojenosti z drogami ali alkoholom vi (ali vaš bližnji) potrebujete pomoč, se najprej obrnite na osebnega zdravnika. "Družinski zdravniki poznamo poti, kam morajo odvisniki od alkohola ali od drog, da se pozdravijo. Znamo jim pravilno svetovati in jih pravilno usmerjati," pravi Košir. Ne omahujte.

Ste prepričani, da lahko nehate, kadar hočete?

"Si se že kdaj odločil, da boš nehal piti za en teden, trajalo pa je le dva dni? Želiš, da bi se ljudje brigali zase, ne za tvoje pitje – da bi ti nehali govoriti, kaj naredi? Si govoriš, da lahko nehaš piti, kadar hočeš, pa se vendar napiješ spet in spet, čeprav tega ne nameravaš?" To je le nekaj vprašanj, s katerimi lahko preverite, ali imate težave z zasvojenostjo, pravijo v društvu anonimnih alkoholikov. Če ste nanje odgovorili z da, je čas za spremembo. Preostala vprašanja najdete na spletni strani Aa-drustvo.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.