Magazin > Lepota & telo
351 ogledov

Zakaj imamo dlačice?

Vso človeško telo, z izjemo dlani, podplatov in ustnic prekrivajo velusne dlačic Žurnal24 main
Vas zanima, katere človeške dlake imajo zaščitno funkcijo, zakaj so pri nekaterih svetlejše in pri drugih temnejše in kaj je vzrok močnejši poraščenosti? Potem nadaljujte z branjem.
Dlake kot zaščita
Dlake, ki so ohranile zaščitno funkcijo za telo, so trepalnice, obrvi, kocine v nosu in zunanjih ušesih ter lasje. Prve in druge ščitijo oči pred znojem, kocine v nosu in zunanjih ušesih preprečujejo tujkom vstop v notranjost telesa, medtem ko lasje zadržujejo toploto in nas hkrati ščitijo pred ultravijoličnimi žarki.

Svetle in temne dlake
Človeško telo, z izjemo dlani, podplatov in ustnic prekrivajo velusne dlačice, ki so tanke in brez sredice. Druga vrsta dlak na telesu so terminalne dlake, ki so debelejše in vsebujejo sredico. Med slednje spadajo lasje, kocine na bradi, kocine zgornjega sramnega predela, kocine pod pazduho ter obrvi in trepalnice.

Motnje v rasti dlak
Terminalne dlačice se v nekaterih primerih lahko spremenijo v velusne in nasprotno. V prvem primeru gre za plešavost (alopecija), ko pa se velusne dlačice spremenijo v termalne, pa gre za čezmerno poraščenost – ta je nadloga tako moških kot žensk. Prekomerna poraščenost je lahko prirojena ali pridobljena. Povzročijo jo lahko zdravila ali pa nastane simpomatsko, kot eden od vidnih znakov nekaterih bolezni (na primer nedohranjenost, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem, porfirija ...).

Najpogostejši vzrok poraščenosti
Pri ženskah je eden od najpogostejših vzrokov za težave s poraščenostjo sindrom policističnih jajčnikov. Strokovnjaki menijo, da ima kar 25 odstotkov odraslih žensk težave s čezmerno poraščenostjo (brada, brki, vrat). Vzrok za povečano poraščenost pri nežnejšem spolu je tudi izločanje androgenov oziroma moteno ravnovesje izločenih androgenov (telo izloča več testosterona). Do tega pojava pride pogosto med nosečnostjo ali menopavzo.

Barva dlak
Na barvo dlačic in las vpliva pigment, ki nastaja v pigmentnih celicah v osrednjem delu dlačice. Te so lahko svetle, rjave, rdeče ali črne. Rjavo barvo daje dlaki evmelanin, feomelanin in trihohromi pa svetlo in rdečo. Sive oziroma bele dlake so posledica zmanjšane tvorbe pigmenta in zračnih mehurčkov v celicah sredice dlake.

Še zanimivost

Ste vedeli, da so med rasami so najbolj poraščeni belci, sledijo jim temnopolti, najmanj težav s poraščenostjo pa imajo azijati?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.