Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Zakaj je bolje izbrati alkohol kot kavo?

kava alkohol Shutterstock
Če ste mislili, da je alkohol tisti, ki krajša življenjsko dobo, ste se zmotili...

Mogoče vas bodo naslednje vrstice malce presenetile. Naslednjič, ko boste naročili kavo v dobri veri, da ne škoduje vašemu zdravju, boste morda še enkrat premislili. Raziskovalci na univerzi v Tel Avivu so namreč ugotovili, da kofein v kavi skrajša življenje, medtem ko ga alkohol podaljšuje.

Kofein skrajša, alkohol pa podaljšuje telomere (nukleoproteinske strukture na koncih kromosomov). Telomeri ohranjajo kromosome stabilne, delitev celic brez telomerov pa bi povzročilo izgubo informacij na koncu kromosoma.

Ko se oseba stara, se ti delomeri krajšajo, prav tako pa se krajšajo z vsako delitvijo celic. Ko se kromosomi prepišejo v novo celico, imajo rahlo krajši telomer. Ko postane delomer prekratek, celica odmre. Kratki delomeri so povezani s slabšim zdravstvenim stanjem in povečujejo možnost za prezgodnjo smrt.

"Prvič v zgodovini smo uspeli identificirati nekaj faktorjev, ki spreminjajo dolžino delomera, in pokazali smo, kako to deluje," je povedal profesor Martin Kupiec. "Kar smo ugotovili, lahko nekoč prispeva k temu, da se določena bolezen pri človeku lahko prepreči ali primerno zdravi."

Telomeri se celo pri nizkih vrednostih kofeina v telesu krajšajo, medtem ko se podaljšujejo pri uživanju alkohola. Po navedbah preiskovalcev lahko že ena kavica vsebuje toliko kofeina, da lahko vpliva na dolžino telomera.

Komentarjev 1