Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Zakaj je božič dober za vaše zdravje

božič piškoti ženska veselje Shutterstock
Božič in preostali prazniki z dobro hrano že od nekdaj veljajo za glavne krivce za kopičenje kilogramov. A slaba volja je nepotrebna, saj je obdobje okrog božiča lahko prav zdravo.

Hrana je bolj hranljiva

Hrana, ki jo jemo ob božiču, je po navadi polna hranljivih snovi, ki jih potrebujemo vse leto. Pojemo veliko doma pripravljene hrane, ki je vedno boljša izbira od kupljene že pripravljene. Zaužijemo veliko oreščkov, bogatih z zdravimi maščobami, vitamini in minerali, pa tudi z esencialnimi aminokislinami, zaradi česar so varovalno živilo tudi za srce, ožilje in živčevje.

Čeprav se prenajemo, si ne škodimo

Ljudje med božičnimi prazniki res pojemo veliko, včasih še preveč, a nedavna raziskava je pokazala, da za božič pojemo več sadja in zelenjave kot katerikoli drugi dan v letu.

Po večerji plešemo in se veselimo

Ob običajnih dnevih se po obroku velikokrat zvalimo na kavč in pozabimo na gibanje. Po obilni večerji je namreč za telo najslabši ležeči položaj. Po božični večerji pa se ne odpravimo spat, temveč je čas za ples, druženje z najbližjimi, odpiranje daril, sprehod po mestu, sprehod do cerkve ... Božične kalorije boste porabili takoj.

Dobra volja je neizogibna

V dnevih pred božičem je čas za veselje in dobro voljo, čas za druženje s prijatelji. Vsi nekako pozabimo na stres in smo srečnejši kot ob drugih dnevih v letu. Ker se začnejo sproščati endorfini, ki so po svojih lastnostih podobni morfiju, imate občutek veselja in zadovoljstva, takrat pa kilogrami kopnijo kar sami od sebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.