Magazin > Lepota & telo
195 ogledov

Zakaj je dišeč toaletni papir nevaren

papir Shutterstock
Koliko pozornosti posvečate nakupu toaletnega papirja? Če ga izbirate glede na to, kako diši, kakšne barve je in kakšni vzorčki so na njem, delate napako.

Kako nevaren je lahko barvast toaletni papir, je ameriška FDA začela opozarjati že leta 1987, ko so v kozmetični industriji, pa tudi pri proizvodnji toaletnega papirja, prepovedali uporabo določenih barvil in dišav. Prepovedane sestavine naj bi že po takratnih raziskavah, ki so jih naredili na živalih, povzročale razvoj tumorjev. Pri uporabi obarvanega toaletnega papirja so še posebej izpostavili povečano možnost za pojav raka na materničnem vratu. Čeprav se je od takrat tehnologija pridelave toaletnega papirja spremenila, pa strokovnjaki še vedno opozarjajo na nevarnosti, ki se lahko pojavijo zaradi barvastega in dišečega toaletnega papirja.

Rektalne težave

Takšen toaletni papir je lahko razlog za pojav rdečice, srbeža in vnetij na rektalnem predelu, preprečuje pa tudi natančno spremljanje sprememb v blatu. Z rednim spremljanjem stanja blata lahko odkrijete kri v blatu, ki lahko nakazuje na rakave spremembe v črevesju.

Vnetje mehurja

Barvast toaletni papir lahko draži vaginalno področje, pogosto ga navajajo tudi kot glavni razlog za vnetje mehurja in sečnih poti.

Glivične okužbe

Eno izmed prvih vprašanj, ki ga ginekologi postavijo ženskam z vaginalnimi glivičnimi okužbami, je, kakšen toaletni papir uporabljajo, piše MedlinePlus. Raziskave so namreč pokazale povezanost med uporabo barvastega toaletnega papirja in pojavom glivic.

Težavam se lahko izognete z uporabo toaletnega papirja brez barve in vonja. Pazljivi bodite tudi pri tistih zelo belih – ne izberite takšnega, ki je beljen s klorom. Med barvami naj bi bila najnevarnejša rdeča, strokovnjaki pa uporabo toaletnega papirja z rdečimi potiski odsvetujejo tudi zato, ker uporabniki takšnega papirja pogosteje spregledajo krvave madeže, ki so lahko znak resnih zdravstvenih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.