Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Zakaj je hrana na letalu zanič?

Kolaček na letalu nikoli ni tisti pravi? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Testenine nedoločljivega videza in okusa, zrezek sumljivega vonja in sladica, ki spominja na plastično igračko ... Strokovnjaki so se vprašali, zakaj je hrana na letalih tako zanič.

Letalska hrana (z izjemami, ki potrjujejo pravilo) od nekdaj in še vedno dobiva veliko več kritik kot pohval. Kolikokrat, če sploh kdaj, ste na dolgem poletu, ko ste dobili kompleten obrok, pojedli vse? A morda hrani na letalu delamo krivico, saj so britanski znanstveniki ugotovili, da je za slab in medel okus letalske hrane kriv tudi hrup na letalu. Ta naj bi vplival na "intenzivnost okusa in zaznano hrustljavost živil", pravijo strokovnjaki z manchestrske univerze.

Več hrupa, manj okusa
Raziskave so se lotili takole: jedcem so med jedjo zavezali oči, hranjenje pa ni potekalo le v tišini, ampak so bili jedci tudi izpostavljeni hrupu. Ko so pojedli, so morali poskusni zajčki oceniti hrano (sladkost, slanost, hrustljavost ...). In povzetek njihovih ocen? Ko je bil hrup močnejši, se jim je hrana zdela manj sladka in manj slana (odvisno, ali je šlo za sladko ali slano jed), zdela pa se jim je bolj hrustljava. Velja tudi obratno – hrana, zaužita v tišni, se jim je zdela okusnejša, bolj sladka in bolj slana. Hrup, ki ga na letalu ne manjka, naj bi bil torej vsaj delno kriv za neokusnost letalske hrane. Ki jo kuharji zato velikokrat zelo močno začinijo in (nezdravo) solijo.

Zmanjšana pozornost
"Splošno mnenje je, da je hrana na letalih vse prej kot fantastična. Prepričan sem, da se letalske družbe trudijo po svojih močeh. Zato so nas zanimali razlogi, zakaj ta hrana ni tako dobra. Razmišljali smo, da bi lahko bil kriv tudi hrup. Nasa daje vesoljcem hrano zelo močnega okusa, saj jedi ne morejo okušati tako intenzivno. Spet je morda kriv hrup. Raziskave o vplivu hrupa na okušanje hrane še ni bilo, zato smo svojo domnevo
preverili. Rezultati namigujejo, da hrup zmanjšuje našo pozornost. Da se torej ne moremo osredotočiti na tisto, kar jemo," je za BBC pojasnil Andy Woods, eden od strokovnjakov, ki so vodili raziskavo. Za omlednost letalske hrane pa vseeno zagotovo ni v celoti kriv hrup, se strinjajo tisti, ki veliko letijo, a na letalu malo pojedo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.