Magazin > Lepota & telo
135 ogledov

Zakaj lasje jeseni izpadajo bolj?

Čisto normalno je, da lasje jeseni izpadajo bolj. Žurnal24 main
Tudi lasje poznajo letne čase, in jeseni je zanje značilno, da jih odpade nekaj več kot ponavadi. Zakaj?

Zdravo lasišče povprečno zapusti od 50 do 100 las na dan, kar ne predstavlja razloga za skrb in pomeni samo, da se lasišče normalno obnavlja. Če pa začnete opažati, da vaša pričeska izgleda vse bolj razredčeno, ker vam že nekaj mesecev na dan izpade veliko več las, je čas, da obiščete zdravnika specialista in razmislite o možnih razlogih za čezmerno izpadanje.

Stres in hormoni
Če ste pogosto podvrženi stresnim situacijam ali ste v prelomnem življenjskem obdobju, ko morate sprejemati pomembne odločitve, je lahko krivec za izpadanje las preprosto stres. Težave, ki se lahko pojavijo šele mesec ali dva po stresnem obdobju, bodo v tem primeru minile kmalu po tem, ko ublažite ali popolnoma odpravite stres in njegove posledice. Ne pozabite, da je lahko za telo stresno tudi naglo hujšanje in pretiravanje s telesno dejavnostjo, zato bodite zmerni! Težave z lasmi so lahko hormonske narave. S tem mislimo predvsem na hormonsko neravnovesje v telesu, ki je lahko tudi posledica jemanja (neustreznih) kontracepcijskih tablet. V tem primeru vas bo zdravnik napotil h ginekologu in vas poslal na dodatne preiskave, da bi ugotovil, kaj se dogaja s hormoni v vašem telesu in poiskal primerno rešitev. Čezmerno izpadanje las je značilno tudi za obdobje po porodu, ki pa ponavadi v nekaj mesecih mine samo od sebe.

Jejte kvas
Kadar telesu primanjkuje sestavin, ki so pomembne za zdravo rast las, ti oslabijo in začnejo izpadati. Pomembni so predvsem vitamini B kompleksa, železo, cink, baker, minerali in beljakovine. Najbolje je, da jih v telo vnesemo z raznoliko in zdravo prehrano, lahko pa telesu do njih pomagamo tudi s posebej za to namenjenimi prehranskimi dodatki. Naše babice bi znale povedati, da je za lase dober pivski kvas – danes vemo, da to drži, saj je bogat vir vitamina B12, ki ga večinoma najdemo v prehranskih izdelkih živalskega izvora (meso, mleko in mlečni izdelki, jajca). Za vegane je zato priporočljivo, da zaradi narave prehrane ta vitamin jemljejo v obliki dodatkov.

Potrpežljivost je nujna

Izboljšanje stanja lahko pričakujete po nekaj mesecih, saj se lasje obnavljajo počasi, zato nikar ne obupujte, če vam po enem mesecu prehranskih dodatkov, šamponov za krepitev las in vsakodnevni bitki proti stresu lasje še vedno izpadajo. Raje si privoščite sprostilno in poživljujočo masažo lasišča, ter razmišljajte o tem, da vas tudi skrb glede las še dodatno obremenjuje in povečuje stres, ki negativno vpliva na njihovo rast!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.