Magazin > Lepota & telo
124 ogledov

Zakaj pojemo celo vrečko čipsa?

čips Profimedias
Strokovnjaki pravijo, da je za našo požrešnost kriva posebna formula …

Čips spada med najbolj popularne – in na žalost tudi najbolj kalorične – prigrizke. Ker so tako slastni, se največkrat zgodi, da vrečko čipsa izpraznimo kar naenkrat. Strokovnjaki za prehrano univerzitete Erlangen-Nürnberg so sedaj odkrili, zakaj je temu takoj.

Kriva je sestava: 50 odstotkov ogljikovih hidratov, 35 odstotkov maščob. To so ugotovili s pomočjo eksperimentov na podganah, ki so jim pripravljali različne mešanice hrane. Pri tem so bili pozorni na delež ogljikovih hidratov in maščob. Ugotovili so, da so imeli glodavci največji apetit pri mešanici, ki je bila sestavljena iz 50 odstotkov ogljikovih hidratov in 35 odstotkov maščob.

Nenadzorovanemu nažiranju pravijo tudi hedonistična hiperfagija. To stanje poznajo tudi ljudje … še zlasti takrat, ko odprejo vrečko čipsa. 

Tudi nutricionist Sven-David Müller pravi, da omenjena formula – 50 odtokov ogljikovih hidratov in 35 odstotkov maščob – ni presenetljiva. "Gre za klasično formulo. Strokovnjaki za prehrano že desetletja svetujejo, da bi moral naš jedilnik vsebovati 50 odstotkov ogljikovih hidratov (v obliki sadja, zelenjave, polnozrnatega kruha, …) in 35 odstokov maščob (margarina, oreščki, …). Ostali delež, 15 odstotkov, bi morale predstavljati beljakovine.“

Po Müllerjevih besedah pa obstajajo še dodatni razlogi, zakaj se pri čipsu težko ustavimo.

  • Čips nas privlači. Uživanje v tem pikantnem vonju in slastnem okusu (za katerega se lahko zahvalimo maščobi, aromam, začimbam in ojačevalcem okusa) je namreč pravo doživetje. Možgani nam pošljejo signal, da je hrana zelo dobra, kar pospeši proizvodnjo sline. Rezultat: naše telo si želi še več čipsa.
  • Pomembne so izkušnje. Kar nam tekne, želimo večkrat jesti.
  • Privlači nas prepovedano. Uživanje čipsa odsvetujejo in ravno zato nas še bolj privlači.
  • Občutek pripadnosti. Čips ponavadi jemo v družbi, kar pomeni, da ga povezujemo z dobro voljo, zabavo …
  • Telo misli, da živi v pomanjkanju tako kot pred 1,5 milijona leti. To je razlog, da zaužijemo več kalorij, kot jih porabimo. Delamo zalogo.
  • Star čips ni okusen. Tisti, ki vrečko čipsa ne poje takoj, je po vsej verjetnosti tudi čez dva dni ne bo, saj star čips ni okusen. Ker se tega zavedamo, vrečko raje izpraznimo naenkrat.

Kalorijska bomba!

250 gramov čipsa vsebuje 1400 kalorij. To pa še ni vse. Čips je zelo nezdrav. Vsebuje akrilamid, ki povečuje tveganje za raka. Čips je ocvrt, kar pomeni, da se olje med njegovo pripravo segreje na več kot 120 stopinj. Posledica: nevarne trans maščobne kisline, ki lahko povzročijo nastanek kardiovaskularne bolezni. Čips povzroča tudi zobno gnilobo. Za zobe je celo bolj škodljiv kot sladkor.

Komentarjev 1
  • STF 20:39 08.maj 2015.

    Zanimivo, jz je ne morem tudi ce bi se trudil