Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Zakaj se morate bati večerje s kraljico

kraljica Elizabeta II Reuters
Večerja s kraljico Elizabeto II. se sliši odlično, a njen nekdanji osebni kuhar pravi, da je obrok z njo vse prej kot sproščen.

Darren McGrady je bil 11 let osebni kuhar kraljice Elizabete II. Začel je čisto na dnu, podrejen ostalim kuharskim mojstrom v Buckinghamski palači, potem pa si je s trdim delom izboril prvo mesto v kuhinji. Za The Huffington Post je povedal, kaj morate vedeti, če se boste kdaj po kakšnem čudnem naključju znašli za isto mizo kot britanska kraljica.

Sestavine so le vrhunske kvalitete

"Ko sem nekoč potreboval hruške, sem jih pri našem dostavljalcu naročil 24. Do palače se je vozil več kot eno uro, s seboj pa je prinesel šest škatel hrušk, torej več kot sto sadežev. Med temi sem nato moral izbrati 24 najboljših," je povedal McGrady, ki je imel od kraljice stroga navodila, da mora biti vsaka sestavina vrhunske kvalitete.

Če okrušite krožnik, ste uničili del zgodovine

"Imeli smo najfinejše srebro, zlato in porcelan, s katerimi smo stregli gostom. Ves porcelan je bil ročno poslikan in je izviral iz leta 1800." Enaka zgodba je s kuharskimi lonci, ki so stari več kot sto let. "Uporabljali smo lonce, na katerih je bil še vedno motiv kraljice Victorie."

Jesti morate tako hitro kot kraljica

Ob mizi je vedno več služabnikov, eden od njih pa ves čas stoji za kraljico. "Takoj ko ona odloži vilice in nož, da znak ostalim služabnikom, ki začnejo pospravljati krožnike vsem gostom, ne glede na to, ali so že pojedli ali ne. Nato začnejo čistiti mizo."

Ko kraljica vstopi v kuhinjo, se vse ustavi

"Kadar je kraljica vstopila v kuhinjo, smo morali lonce umakniti s štedilnika, stopiti tri korake nazaj in se prikloniti. Nismo smeli delati nič drugega, le poslušati in odgovarjati na vprašanja. Ko je odšla, smo lahko nadaljevali delo."

Lahek obrok ima tri hode

Kadar Elizabeta II. nima gostov in si s princem Philipom privoščita večerjo za dva, to nikakor ni lahkoten obrok, pravi McGrady. "Njun obrok ima nujno tri hode, sladica je obvezna."

Če ne marate čokolade, se vam slabo piše

"Kraljica je prava čokoholičarka. Če je na meniju karkoli čokoladnega, bo vedno dobro sprejeto. Obožuje čokoladni mousse in čokoladne pite, popoldne ob čaju pa ji vedno prija tudi čokoladna biskvitna torta."

Ne drznite si biti napravljeni v običajne obleke

Člani kraljeve družine morajo biti pri mizi s kraljico vedno brezhibno urejeni. "Čez dan se večkrat preoblečejo, že pri zajtrku morajo biti lepo oblečeni. Za popoldanski čaj so v drugačni opravi, prav tako pri večerji."

Komentarjev 2
  • mia 11:29 04.marec 2014.

    lahko se jim vsi klanjajo, lahko imajo deset hodov, lahko se vsake pol ure preoblečejo, pa bodo vedno manj vredni, ker ne vedo v čem je smisel življenja.

  • puksicd 10:56 04.marec 2014.

    Butli "kraljevski".