Magazin > Lepota & telo
107 ogledov

Zakaj se zaljubiti v kolesarjenje

kolo kolesarjenje Shutterstock
Pomlad in poletje sta čas, ko je na cesti vse več kolesarjev, ki uživajo ob lahkotni in brezskrbni vožnji, brez tuhtanja, kje bi parkirali. Našli smo nekaj odličnih razlogov, zakaj avto zamenjati za kolo!

Ostaneš v formi

Če se na kolo usedete vsak dan in z njim kolesarite v službo, se bo to začelo dobro poznati na vaših nogah, poleg tega pa je to odlična rekreacija za zdravo skrce in kardiovaskularni sistem. Fit postava je torej zagotovljena.

Začeli boste žareti

Redno kolesarjenje se bo kmalu začelo poznati tudi na vaši koži, saj spodbuja prekrvavitev, kar pa s seboj prinaša več kisika in hranilnih snovi. Ob kolesarjenju se sproščajo tudi endorfini, ki so po svojih lastnostih podobni morfiju. To vam daje občutek veselja in zadovoljstva.

Je hitro in priročno

Lahko se poslovite od čakanja na vlak ali avtobus, odmislite pa lahko tudi iskanje parkirnega prostora. Od doma lahko greste, kadar želite, na cilj pa boste prišli polni energije in dobre volje. Predvsem pa pravočasno, saj se boste lahko mirno peljali mimo gneče na cesti.

Zbistrite si glavo

Kolesarjenje vam prinaša mir in priložnost, da lahko prečistite misli in izpraznite glavo. Če ste bili še pred nekaj minutami pod stresom in slabe volje, se bo to po nekaj trenutkih na kolesu hitro spremenilo.

Zastonj je!

Ne bom vam treba plačevati za bencin, avtobusne vozovnice, parkirne hiše in listke, da kazni za parkiranje niti ne omenjamo. Lahko pozabite na zimske in letne gume, kasko zavarovanja ter redne tehnične preglede.

Nov pogled na svet

Ob raziskovanju novih kolesarskih poti se vam bo odprl drugačen svet. Odkrivali boste nove kotičke, ki jih do zdaj še niste poznali, da ne omenjamo novih ljudi.

Živeli boste dlje!

Univerza King’s College v Londonu je pred kratkim s pomočjo raziskave prišla do presenetljivih rezultatov. V študijo so zajeli identične dvojčke in enega prosili, naj se trikrat na teden po 45 minut vozi s kolesom. S to redno rekreacijo je kar devet let biološko mlajši od svojega brata, ki ni kolesaril.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 16:14 02.junij 2013.

    Ja, Jaaaaa, ... Res Zlo "fajn" , da se "globoko" diha smog iz mimovozečih avtov - Zareeees "fajn" , ... pa taki smogovski športniki ! :D ;) ;D :)