Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Zakaj so moški manj zdravi?

Naj vam pri zdravniku nikoli ne bo nerodno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poškodbe jih ne ustavijo. Sovražijo že misel na zdravnike. Opozorilne znake preprosto ignorirajo. Zaradi tega in še česa so moški manj zdravi kot ženske.

Dejstvo potrjujejo tudi zdravstvene statistike v različnih državah, ameriška neprofitna organizacija Men's Health Network, ki se trudi moškim in fantom
predstaviti zdrav način življenja, pa prikimava, da so moški v resnici manj zdravi in imajo krajšo življenjsko dobo kot ženske. A pomembno je, da bi bilo več kot polovico prezgodnjih smrti moških možno preprečiti, opozarja Men's Health Network. "Moški vodijo v devetih od desetih naj vzrokov smrti. Če pogledamo podatke, ugotovimo, da ženske še enkrat verjetneje vedo za preventivo oziroma so jo pripravljene spoznati. To je zares zastrašujoče," pravi Scott Williams, podpredsednik neprofitne organizacije, in dodaja, da bi se morali moški, da bi izboljšali zdravje in si podaljšali življenje, predvsem začeti zanimati za svoje zdravje. Odličen začetek je sistematski zdravniški pregled, saj "velikanski delež moških sploh ne hodi k zdravniku".

Pazite na opozorilne znake
Naslednji korak so vprašanja – zdravnika sprašujte. In nato pride na vrsto tudi tisto bolj zoprno: moški morajo na vsak način spregovoriti o težavah, ki jih imajo, pa če so po njihovem mnenju še tako "majhne in neprijetne". "Zdravniku povejte tudi to, da veliko pijete, kadite ali imate težave z erekcijo," moškim polaga na srce Armin Brott, eden od avtorjev priročnika Načrt za moško zdravje (Blueprint for Men's Health). Brott moške opominja še na nekaj: malo raziskovanja pomaga prepoznati opozorilne znake marsikatere bolezni. "Zdi se mi, da veliko moških ni prav nič pozornih. Pomembno je razumeti dejavnike tveganja za depresijo, težave s prostato, mehurjem, hrbtom ... Pomembno je nekaj malega prebrati," pravi Brott, Williams pa meni, da bi morali moški za svoje telo skrbeti kot za svoj avto. In zelo veliko je narejenega že, če se zdravo prehranjujete, telovadite in ste povezani z družino, pravijo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.