Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Žalost namesto veselja

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Za praznično depresijo so dovzetnejši tisti ljudje, ki ne zaupajo vase.

Razpoloženje
Vse več ljudi je depresivnih, tega pa je med prazniki še več, saj se ljudje spopadajo z osamljenostjo in nekoristnostjo ter delajo bilanco preteklega leta,” pravi Pika Bensa, specializantka psihoterapije ter strokovna sodelavka društva za pomoč ljudem z depresijo in anksioznimi motnjami Dam. Prazniki marsikomu ne bodo prinesli veselja, temveč ravno nasprotno. “Pomembno vlogo pri nastanku depresije imajo človekove osebne lastnosti. Ranljivejši so ljudje, ki ne zaupajo vase in v svoje sposobnosti,” pojasnjuje Bensova.

Brez volje do življenja
Za depresijo so značilni utrujenost, pomanjkanje motivacije za karkoli, motnje koncentracije, pozornosti in spomina, občutki krivde, nesposobnosti in

Depresija ni bolezen človeške šibkosti, ampak je posledica primanjkljaja biokemičnih snovi v možganih, zlasti serotonina in noradrenalina.
Pika Bensa, Društvo Dam

 

manjvrednosti, motnje spanja, spremembe apetita, tesnoba, napetost in misli na samomor. Pojavijo se lahko tudi bolečine v prsih, razbijanje srca, glavobol, težko dihanje, bolečine po telesu in težave v spolnosti.

Ne bo minila kar sama
Depresija ni le prehodna slaba volja ali melanholija, ampak resna motnja, ki prizadene telesno zdravje in počutje ter povzroči spremembe v našem razmišljanju in vedenju,” poudarja Bensova. Če opazite, da se vas loteva, zato čim prej poiščite strokovno pomoč.

Pokličite na brezplačni telefon
Pomoč. V stiski lahko pomoč poiščete na brezplačni telefonski številki  01/520 99 00. Telefon za klic v duševni stiski deluje vse dni od 19. do 7. ure in je projekt psihiatrične klinike v Ljubljani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.