Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Zamrznjena jajčeca, da ali ne?

Mnoge ženske se odločajo za zamrznitev jajčec zaradi kaotičnega življenjskega ri Žurnal24 main
Ženskam, ki se odločijo, da bodo zamrznile svoja jajčeca in materinstvo preložile na poznejši čas, klinike ponujajo lažno upanje, meni lord Robert Winston, eden pionirjev IVF.

Lord Winston, častni profesor na Imperial College London, zatrjuje, da klinike samo služijo tisoče funtov na račun naivnosti in "sodobnega" stila življenja, medtem ko ni nobenega jamstva, da bo ženska zares zanosila, ali da bo spočeti otrok popolnoma zdrav. Na to opozarja v času, ko se za zamrzovanje jajčec odloča vse več žensk, ki poskušajo prelisičiti biološko uro. Sam postopek, ki v Veliki Britaniji stane do pet tisoč funtov, so začeli izvajati, da bi pomagali ženskam, ki jih zdravijo zaradi rakavih obolenj, saj lahko zaradi različnih posegov postanejo neplodne.

Vendar pa se dandanes vse več žensk odloča za postopek zaradi sodobnega tempa življenja, ne pa zaradi medicinskih razlogov. Kariero postavljajo pred družino, mnogo pa jih meni, da je odložitev materinstva na poznejši čas zaradi ekonomskega pložaja njihova edina možnost in tudi pravica.

Lord Winston, ki že dolgo opozarja na drage, a nedokazano učinkovite postopke, se zavzema, da bi omejili zamrzovanje jajčec zaradi nemedicinskih razlogov, dokler ne bo opravljenih več raziskav. ''Ženske plačujejo zelo veliko premijo za tvegano 'zavarovalno' polico. To se v današnjih časih ne bi smelo dogajati,'' je dejal lord Winston, ki je sicer na svet pomagal več kot 10 tisoč otrokom.

Nezaželena komercialna dejavnost

Opozarja, da lahko zdravila, ki spodbujajo izločanje jajčec pred zamrzovanjem, poškodujejo kromosome in zmanjšajo možnost zanositve. Poleg tega nihče ne more vedeti, kako bo zamrznitev jajčeca vplivala na razvoj otroka v prihodnjih letih. ''Nesmiselno je zatrjevati, da je to varna in učinkovita tehnika, ko še nobeden od tako rojenih otrok ni star deset let. Preteklo bo še veliko časa, da bo postopek varen, do takrat pa ga je nespametno izvajati rutinsko. Upravičen je lahko le zaradi resnih medicinskih težav, sicer pa gre za komercialno dejavnost, ki je zelo nezaželena."

V Veliki Britaniji je zamrzovanje jajčec ženskam omogočeno od leta 2000, od takrat je bilo odmrznjenih več kot štiristo jajčec, rodili pa so se le štirje otroci. Verjetnost rojstva iz zamrznjenega jajčeca je torej samo nekajodstotna.

Vsi pa nimajo enakega mnenja. Finska strokovnjakinja Christel Hyden-Granskog meni, da zamrzovanje jajčec tistim ženskam, ki čakajo "pravega", omogoča, da imajo otroka, ki je genetsko njun. Dodaja, da ženske podvojijo možnost spočetja pri 40, če uporabijo jajčece, ki so ga zamrznile pri 35 letih, in da se je po svetu iz zamrznjenih jajčec rodilo več kot devetsto otrok brez kakršnihkoli problemov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.