Magazin > Lepota & telo
284 ogledov

Zamujate? Poglejte, kaj to pove o vas

zamujanje Shutterstock
Vsak kdaj zamudi, a če je zamujanje sestavni del vašega vsakdana, ga boste le s težavo odpravili, pravi strokovnjakinja. Poglejte, kateri tip zamudnika ste.

"Večina ljudi, ki zamuja, bi se te slabe navade rada rešila. Seveda jih drugi ne razumejo in mislijo, da to počno zaradi sebičnosti in nespoštovanja, a zamujanje je veliko kompleksnejše, kot je videti na prvi pogled," v svoji knjigi Never be late again (Nikoli več ne zamudite) razlaga Diane DeLonzor.

Avtorica je pred pisanjem knjige na Univerzi San Francisco izvedla raziskavo, v katero je vključila 225 odraslih. Ugotovila je, da jih 17 odstotkov kronično zamuja, vsi zamudniki pa so hkrati kazali identične vzorce obnašanja.

Slaba samokontrola

Zamudniki imajo pogosteje slabše razvito samokontrolo, kar se lahko kaže v prenajedanju, povečanemu uživanju alkohola, pogostejšemu igranju iger na srečo, impulzivnemu nakupovanju, težavam s koncentracijo in odlašanju pri sprejemanju odločitev.

Kako pogosto zamujate?

Da bi ugotovili, zakaj zamujate, morate najprej ugotoviti, kako pogosto se to dogaja in ali vedno zamujate približno enako. Zamujate vsak dan ali zamujate le na določene sestanke, v službo, morda le na zmenke? Vedno zamudite recimo 10 minut ali včasih zamujate 10, drugič pa 30 minut? Če je vaše zamujanje neenakomerno ali občasno, se razlog morda skriva zgolj v tem, da svojega časa ne znate pravilno razporediti. Če pa je vaše zamujanje kronično, se boste morda našli v enem od treh najpogostejših tipov zamudnikov, ki jih v svoji knjigi opisuje Diane DeLonzor.

Lovilec rokov. Vse obveznosti vedno opravite v zadnjem hipu, saj vam drugače, če vam rok ne diha za ovratnik, ne najdete motivacije za delo. Pogosto hitite z enega sestanka na drugega, saj vas umirjeno delavno okolje dolgočasi. Seveda je zamujanje zaradi prenapolnjenega urnika del vsakdana.

Proizvajalec. Vedno želite narediti več stvari hkrati, vaš urnik je poln različnih dejavnosti in nalog, ki se med seboj pogosto prekrivajo. Nikoli ne želite izgubljati časa za nepomembnosti ali neaktivnost, hkrati pa nimate dovolj dobro razvitega občutka za čas, ki ga potrebujete za izvedbo določenih nalog. Se vam pogosto zgodi, da tik preden stopite iz stanovanja, stečete nazaj postoriti samo še nekaj, kar vam bo vzelo le minutko?

Raztreseni profesor. Sploh znate živeti brez da bi kaj pozabili ali izgubili, da bi letali sem in tja in da se vas ne bi dalo zmesti v trenutku?

Avtorica pravi, da je tipov zamudnikov še več in da je normalno, če se lahko identificirate z več različnimi tipi. Poleg treh najpogostejših zamudnike uvršča še v štiri tipe: racionalizator, ki nikoli ne prizna, da zamuja; neorganiziran tip zamudnika, ki mu primanjkuje samokontrole, strahopetec, ki želi z zamujanjem v sebi potlačiti občutke tesnobe, in upornik, ki zamuja le zato, da bi tako dokazal svojo moč – večinoma se v zadnji tip zamudnikov prištevajo moški, dodaja DeLonzorjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.