Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Zaradi dopusta nič srečnejši?

Obraz je spomladi najbolj izpostavljen. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ste prišli z dopusta in se v službo odpravili s težkim kamnom v želodcu? Že sanjate o naslednjem dopustu? No, lahko se malo pomirite, saj nas baje dopust ne osrečuje tako zelo.

Tako vsaj trdi nizozemski strokovnjak Jeroen Nawijn. "Dolgoročno zaradi dopusta nismo srečni," pravi Nizozemec, ki je raziskoval povezanost dopusta in sreče. Več kot 1500 moških in žensk, vključenih v raziskavo, je eno leto odgovarjalo na vprašanja o dopustu, hkrati pa so ocenjevali svoje trenutno čustveno stanje. Ko je Nawjin po enem letu pregledal vprašalnike, je prišel do zaključka, da ljudje, ki so se nedavno vrnili z dopusta, kmalu niso nič srečnejši kot pred dopustom. "Učinek dopusta" torej popusti precej hitro. "Koristen učinek dopusta je opazen še dva tedna po vrnitvi domov. Potem ljudje niso nič srečnejši kot pred odhodom na dopust," poudarja Nawijn.

Srečni časi "pred"
Ne tako majhna sreča pa se skriva nekje drugje in dopust je vse prej kot izguba časa. Ravno nekaj dni ali celo tednov pred dopustom, ko precejšen del časa namenjamo pripravam na počitnice, smo srečnejši kot sicer in srečnejši kot tisti, ki v bližnji prihodnosti ne odhajajo na dopust. "Najbolj srečni smo v trenutkih pričakovanja," opozarja Nizozemec. In dodaja še, da bi bili brez dopustov "preprosto preveč izčrpani in manj produktivni". Je Nawijn le potrdil tisto, kar vi že dolgo veste brez raziskave?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.