Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Zaradi krize manj rojstev

lepota zdravje 23.06.10, dojencek, mati, foto: shutterstock Shutterstock
Nemška raziskava je pokazala, da se je v Evropi zaradi gospodarske krize zmanjšalo število rojstev, še posebno med mladimi.

Gospodarska kriza, ki se je začela leta 2008, je ustavila zviševanje stopnje rojstev v vsej Evropi, kaže študija inštituta za demografske raziskave Max Planck iz nemškega Rostocka. Število rojstev se je najhitreje zniževalo v tistih državah, kjer se je najhitreje zviševala stopnja brezposelnosti. Trend je najmočneje prizadel Španijo, Hrvaško, Madžarsko, Irsko in Latvijo.

Vse manj mladih se odloča za otroka

Še posebej mladi do 25. leta so se ob čedalje večji stopnji brezposelnosti odpovedali naraščaju. Trend je najbolj opazen pri tistih, ki se odločajo za prvega otroka. Po besedah soavtorice raziskave Michaele Kreynfled je študija dokazala, da stopnja brezposelnosti vpliva na to, ali se ljudje odločijo imeti otroka. Na inštitutu so ugotovili, da se ob zvišanju brezposelnosti za eno odstotno točko stopnja rodnosti med ženskami, starimi od 20 do 24 let, zmanjša za 0,1 odstotne točke v Evropi in za 0,3 odstotne točke v južni Evropi.

Bolj prizadete države v krizi, v Sloveniji brez večjega upada

Še posebej močno spremembo trenda je kriza povzročila v Španiji, kjer je stopnja rojstev do leta 2008 naraščala, potem pa začela hitro padati. Na Češkem, Poljskem, v Veliki Britaniji in Italiji je kriza le zaustavila rast stopnje rojstev. Pomembnega vpliva pa ni imela v Rusiji, Litvi, Nemčiji, Avstriji in Švici.

Slovenijo so raziskovalci uvrstili v skupino držav srednje in vzhodne Evrope, za katero so ugotovili močno povezavo med naraščanjem brezposelnosti in padcem stopnje rodnosti. Iz grafičnih podatkov je mogoče razbrati, da je izbruh krize v Sloveniji ustavil trend zviševanja stopnje rodnosti, večjega padca pa do leta 2011 pri nas ni bilo.

Komentarjev 1
  • mia 09:43 14.julij 2013.

    in kdo bo delal za pokojnine