Magazin > Lepota & telo
6 ogledov

Zaradi suhega zraka več bolnih

otrok Shutterstock
Zaradi suhega zraka v zaprtih prostorih izsušena nosna sluznica ne varuje pred virusi.

Število bolnikov z okužbo dihal in tudi obolelih za gripo se v zadnjih tednih skokovito povečuje. 
“Prav gotovo še ne gre za vrhunec, ampak začetek – vsaj kar se tiče gripe,” pojasnjuje Mateja Logar iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so konec prejšnjega tedna omejili obiske na eno zdravo osebo. “Vrhunec števila obolelih za gripo lahko pričakujemo v naslednjih od treh do štirih tednih,” dodaja. Sezona gripe se je letos v primerjavi s prejšnjimi leti začela nekoliko prej.

Izsušena nosna sluznica

Virusne okužbe dihal so značilne za zimske mesece. “Del gre na račun tega, da smo več v zaprtih prostorih, kjer je zrak bolj suh, zato se izsuši tudi nosna sluznica, ki sicer služi kot prva obramba pred virusi,” razlaga Logarjeva. V zaprtih prostorih se zadržuje tudi več ljudi, kar omogoča lažje širjenje virusov prek izločkov dihal bolnih.

Pljučnice med otroki

Med otroki je v zadnjem obdobju tudi več pljučnic, ugotavljajo v UKC Ljubljana. “Te otroke sprejmemo predvsem, kadar potrebujejo dodatek kisika ali začetno zdravljenje z antibiotiki v infuziji,” pravi Logarjeva.

Okužbe so najnevarnejše za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke. Manjši otroci in dojenčki so v bolnišnico večinoma sprejeti zato, ker ob prebolevanju bronhiolitisa potrebujejo dodatek kisika.

Prav tako so virusne okužbe dihal in gripa lahko nevarne za starostnike, težje pa jih prebolevajo tudi bolniki, ki prejemajo zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, ter ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so srčni bolniki, bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, tisti s kronično ledvično odpovedjo in bolniki z revmatološkimi boleznimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.