Magazin > Lepota & telo
57 ogledov

Zaščiteni z manj hormoni

Manj hormonov in naravnejše sestavine pomenijo boljše počutje, pa tudi manj stre Žurnal24 main
Vaginalni obroček in nove vrste tabletk vsebujejo manjše odmerke estrogena, a so enako učinkoviti.

Novosti na področju zaščite pred neželeno nosečnostjo prinašajo manjše odmerke in naravnejše oblike hormonov. Med najzanimivejše alternative
kontracepcijski tabletki spada vaginalni obroček. Ta v nasprotju z materničnim vložkom ne deluje mehansko, temveč v telo počasi sprošča hormone.  

Ko se dojenje zmanjša, se zaščitite. Ženske, ki polno dojijo, so brez menstruacije in imajo otroka, starega manj kot pol leta, imajo le dva odstotka možnosti zanositve. Z zmanjševanjem števila podojev in daljšimi razmiki med njimi pa se naravna zaščita zmanjša, zato je priporočljiva dodatna.

Vsak mesec nov obroček
Vaginalni obroček deluje podobno kot klasične kontracepcijske tabletke, a ima v primerjavi z njimi kar nekaj prednosti. "Pozabljenih tabletk ni, ženska si vstavi obroček v nožnico in ga po 21 dneh sama odstrani. Po sedemdnevnem premoru sledi naslednji obroček," preprosto uporabo pojasnjuje ginekologinja Lucija Vrabič Dežman. Prednost obročka je tudi v tem, da ni prvega prehoda sestavin tabletke skozi jetra, kar pomeni, da ga lahko uporabljajo tudi nekatere ženske, ki drugih oblik kombinirane kontracepcije zaradi zdravstvenih težav ne smejo jemati.

Cikel lahko tudi prestavite
En obroček lahko varuje pred nosečnostjo največ štiri tedne. To omogoča tudi zamik menstruacije na željo uporabnice. "Ženska obroček pusti v nožnici namesto treh štiri tedne, tako se menstruacija prestavi za en teden. Za daljšo prestavitev svetujemo odstranitev obročka po treh tednih uporabe in takojšnjo vstavitev novega obročka, brez vmesnega premora," pravi Vrabič Dežmanova. O uporabi obročka se pozanimajte pri ginekologu.

Deluje še pet dni po odnosu
Najnovejša vrsta kontracepcijske tabletke za preprečitev zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu (tako imenovana jutranja tabletka) je učinkovita tudi do pet dni po odnosu. Bistvena prednost te tabletke je seveda podaljšan čas, v katerem lahko ženska prepreči neželeno nosečnost. Kljub temu gre za novost, pri kateri je priporočena previdnost. "Zaradi pomanjkanja podatkov o varnosti velja posebna pozornost pri predpisovanju dekletom, mlajšim od 18 let," opozarja Vrabič Dežmanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.