Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Zaščitite se pred klopi

Poskrbite za ustrezno zaščito! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V toplejših mesecih število okužb zaradi ugrizov okuženih klopov vidno naraste. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se težavam s klopi izogniti ali jih vsaj omiliti.

Zaščita pred klopi
Število okužb z boleznimi, ki jih prenašajo klopi naraste predvsem zaradi povečane dejavnosti v naravi. Vendar pa to ne pomeni, da se moramo v izogib ugrizu klopa odpovedati prijetnim aktivnostim v gozdu in na travniku.

  • Pred odhodom na ogroženo območje, je priporočljiva uporaba zaščitnih sredstev, ki so na voljo v lekarnah in drogerijah. Izbiramo lahko med takšnimi v spreju, stiku ali kot tekočino, pozorni bodimo le na kakovost, pri kateri nikar ne varčujmo! Sredstvo za zaščito pred klopi in drugimi piki nanesemo 20 minut pred odhodom na nevarno območje, nato pa nanos osvežujemo vsako uro, vse do odhoda domov.
  • Previdni bodimo predvsem pri izbiri oblačil – na območja, kjer bi lahko dobili klopa nikoli ne hodimo pomanjkljivo oblečeni in obuti. Vsaj hlače naj bodo dolge, čevlji pa zaprti. Kadar bomo oblečeni v zelo svetla oblačila, bomo na njih klopa tudi hitreje opazili.
  • Po prihodu z območja, za katerega sumimo, da bi tam lahko dobili klopa (travnik, gozd), se takoj preglejmo. Če nas je več, preglejmo še drug drugega!
  • Po prihodu domov nošena oblačila čimprej slečemo in jih dobro iztresemo. Odložimo jih na posebno mesto, ali še bolje – takoj operemo v pralnem stroju!
  • Čimprej se odpravimo pod tuš, kjer se še enkrat temeljito pregledamo.


Ko opazimo klopa

Kljub vsem preventivnim ukrepom se ugrizu klopa nikoli ni mogoče povsem izogniti. Kadar opazimo prisesanega klopa, je nujna hitra in učinkovita reakcija, saj se verjetnost okužbe veča s podaljšanim trajanjem prisesanega klopa!

  • Klopa je najbolje odstraniti s pinceto (v lekarnah so na voljo tudi posebne pincete, namenjene prav odstranjevanju klopov). Klopa zagrabimo tik ob površini kože in narahlo povlečemo, pri čemer ga vrtimo za okrog 45 stopinj. Paziti moramo, da ga ne odtrgamo, saj je okužba tako verjetnejša! Pozorni bodimo, da ga odstranimo res v celoti. Po izdrtju kožo še temeljito umijte in obrišite z vato, ki ste jo pomočili v medicinski alkohol (na voljo v lekarnah).
  • Mesto, kjer smo imeli klopa nadaljnjih sedem dni dobro opazujte! Če se pojavijo kakršnekoli spremembe (pordela koža, bolečina, pekoč in srbeč občutek, izrazito vroča koža) takoj obiščite zdravnika!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.