Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Zaščitite tudi oči

Za krajši čas izpostavljenosti škodljivemu soncu bodo ustrezno zaščito zagotavlj Žurnal24 main
Nevarnih posledic nezaščitenega izpostavljanja sončnim žarkom se končno začenjamo vsaj malce bolj zavedati. Pred škodljivim soncem pa ne ščitimo le kože, ampak tudi oči.

UVB- in UVA-žarki
UVB-žarki so koži in očem škodljivi predvsem zaradi takojšnjih opeklin, ki jih lahko povzročijo. Nezaščitene oči prizadenejo ob vrhnjih plasteh. Čeprav takšne opekline navadno ne pomenijo dolgotrajnejših posledic, pa so zanje običajno značilne hude bolečine.

Precej bolj nevarni pa so tako imenovani UVA-žarki, ki prodrejo tudi v najgloblje plasti očesa. Med prodiranjem pa lahko poškodujejo tako rekoč vsa očesna tkiva in povzročijo dolgotrajne in nepopravljive posledice. Dolgotrajna izpostavljenost UVA-žarkom tako lahko povzroči nastanek sive mrene ali okvaro rumene pege, ki lahko vodi celo do izgube vida.

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da enkratna izpostavljenost še ne pomeni resnejših poškodb oči. Nevarnejša pa je dolgotrajna in pretirana izpostavljenost soncu, saj se vplivi UV-žarkov na oči namreč skozi leta in leta nezaščitene izpostavljenosti soncu seštevajo.

Prva pomoč pri opeklinah
Prvi znaki resnih opeklin na očesnih tkivih so izredno pekoče in rdeče oči, omotica ali celo začasna slepota. Sami si v tem primeru lahko pomagamo tako, da se uležemo v temen prostor in predvsem poskušamo čim več počivati. Oči imejmo zaprte, poskušajmo nekoliko zadremati. Kadar je pekoča bolečina prehuda ali se pojavi tudi srbečica, si lahko pomagamo tudi s posebnimi kapljicami oziroma geli, ki pomagajo dodatno vlažiti oko. Če pa so bolečine prehude, nikar ne oklevajmo z obiskom osebnega zdravnika. Ta bo na podlagi pregleda presodil, kako hude so opekline in ali bo potreben obisk oftalmologa, ki bo predpisal nadaljnje zdravljenje.

Najboljša je preventiva
Čeprav je izogibanje neposrednemu soncu velikokrat nemogoče, pa poskusimo vsaj glavo in oči primerno zaščititi s klobukom in sončnimi očali. Ta naj imajo ustrezen certifikat, kjer je zapisano tudi, koliko UV-žarkov oziroma svetlobe zadržijo. Najboljša so takšna, ki zagotavljajo vsaj 99-odstotno zaščito pred UV-žarki in vsaj 90-odstotno zaščito pred infrardečimi žarki. UV-zaščito navadno zagotavljajo tudi cenejša sončna očala, ki zagotavljajo ustrezno zaščito za krajši čas izpostavljenosti soncu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.