Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Zaskrbljujoče: mladi preveč pijejo

V primerjavi s preteklimi leti se odstotek slovenskih mladostnikov, ki pijejo al Žurnal24 main
Med slovenskimi mladostniki se povečuje redno uživanje alkohola, kažejo rezultati evropske raziskave o alkoholu in preostalih drogah.

87 odstotkov slovenskih mladostnikov, ki so sodelovali v Evropski raziskavi o alkoholu in preostalih drogah med šolsko mladino (ESPAD), je v zadnjem letu pilo alkohol, kar je nad povprečjem mednarodne raziskave, kjer je v enakem časovnem obdobju alkohol pilo 82 odstotkov.

Mednarodno poročilo ESPAD kaže, da je 58 odstotkov anketiranih v vsem življenju že kadilo cigarete, 29 odstotkov jih je kadilo v mesecu pred anketo, dva odstotka vprašanih pa pokadi 20 cigaret ali več dnevno. Odstotek slovenskih dijakov, ki so kadili v mesecu pred anketo, je enak evropskemu povprečju. Sicer pa so v primerjavi z raziskavami v preteklih letih raziskovalci ugotovili, da se je odstotek 16-letnih slovenskih mladostnikov, ki kadi, zmanjšal.

V povprečju je 23 odstotkov fantov in 17 odstotkov deklet poskusilo katero koli prepovedano drogo, še kažejo izsledki raziskave. 19 odstotkov anketiranih je v življenju že poskusilo kanabis, sedem odstotkov pa je poskusilo katero koli drugo drogo, razen kanabisa. Ekstazi, kokain in amfetamine je uporabilo tri odstotke vprašanih, med enim in dvema odstotkoma anketiranih ima izkušnjo z LSD-jem, dva odstotka pa s krekom in en odstotek s heroinom.

Primerjave podatkov o uporabi katere koli prepovedane droge v obdobju med letoma 1995 in 2007 kažejo na naraščanje uporabe v letih od 1995 do 2003 (z 12 na 21 odstotkov) in nato leta 2007 upad na 18 odstotkov. Med slovenskimi anketiranci je odstotek tistih, ki so že uporabili kanabis, približno enak kot povprečje raziskave ESPAD za leto 2007.

Sicer pa se je uporaba katere koli droge med slovenskimi mladostniki v primerjavi z rezultati predhodne ESPAD raziskave zmanjšala. To velja pri vseh drogah, razen pri kokainu, kjer se je odstotek anketiranih mladostnikov, ki so že uporabili omenjeno prepovedano drogo, zvišal na tri odstotke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.