Magazin > Lepota & telo
84 ogledov

Zaspani cel dan, zvečer pa ne morete zaspati? To je razlog …

Spanje Profimedias
Velikokrat se nam zgodi, da čez dan težko ostanemo budni in se nam nenehno zapirajo oči, zvečer pa smo popolnoma budni. Zakaj?

V čem je težava, da smo zvečer popolnoma budni in ne moremo zaspati, če pa se nam je cel dan tako zelo spalo in smo komaj ostali budni? Naši možgani si zapomnijo naše obnašanje v postelji, zato imajo ljudje, ki se mirno uležejo in takoj udobno namestijo, manj težav s spanjem. Tisti, ki pa se zvečer vrtijo in odkrivajo in pokrivajo, pogledujejo na uro in telefon, pa imajo več težav. Možgani menijo, da vse to, kar delate, akcija in da še ni čas za spanje, možgani so v stanju pripravljenosti. S tem, ko v postelji gledamo v svoj telefon, nam svetloba, ki jo oddaja ekran telefona, preprečuje, da bi se sprostil hormon melatonin, ki je nujen za trden spanec.

Če imate težave s spanjem, zvečer počnite kaj, kar vas uspava – glejte televizijo ali berite knjigo, dokler sami od sebe ne postanete zaspani. Če niste zaspani in se boste prepričali, da ne boste mogli zaspati, je bitka že izgubljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.