Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Zasvojeni s tehnologijo

Vedno in povsod? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Londonu je te dni odprla vrata prva klinika za zasvojence z vsemi vrstami sodobnih tehnologij.

Na zdravljenje v Hospital Capio Nightingale se lahko prijavi vsakdo, ki je tako navezan na internet, računalniške igrice, mobilnik in podobne sodobne tehnologije, da zaradi svojih tehnoloških prijateljev izgublja resnične prijatelje in družinske člane. Med prvimi pacienti te sodobne klinike je največ mladih in poslovnežev, čeprav tovrstnim odvisnostim lahko podleže vsakdo, ne glede na starost in družbeni status.

Po 28 dneh ozdravljeni
Rehabilitacija traja 28 dni in se osredotoča na varno in zmerno uporabo tehnologij, saj bi bilo zahtevati popolno abstinenco dandanes nerealno in skoraj nemogoče. Brez mobilnega telefona je danes le malokdo, računalnik pa je sestavni del večine služb. Zasvojenci se z boleznijo spopadejo v treh fazah. Najprej so soočeni z bistveno razliko med virtualno resničnostjo in svetom okrog sebe, kar jim pomaga spoznati, za kaj vse so zaradi svoje zasvojenosti prikrajšani. Nato se lotijo analiziranja svojega odnosa do tehnologije, v tretji fazi pa se naučijo življenja, ki vključuje malo ali nič tehnoloških pripomočkov.

Potrebujete zdravljenje tudi vi?
Odgovor je da, če ugotavljate, da večere raje preživljate doma za računalnikom kot zunaj v družbi s prijatelji, da zaradi tehnologije zapostavljate svoje družabno življenje, družino in partnerja ter da zaženete celo paniko, če pozabite mobilnik doma ali ste brez svoje tehnološke igračke popolnoma izgubljeni in ne veste, kam bi sami s sabo. Pri nas tovrstnih specializiranih klinik še ni, vendar kljub temu lahko poiščete pomoč pri psihologu ali v centrih za druge zasvojenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.