Magazin > Lepota & telo
84 ogledov

Zasvojeni z marihuano

marihuana Shutterstock
Število tistih, ki pomoč poiščejo zaradi zlorabe marihuane, se veča.

Slovenci se po uporabi drog večinoma gibljemo okrog evropskega povprečja, je pokazalo novo letno poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami. V primerjavi z drugimi državimi s podobnimi podatki imamo slabše definirano politiko boja proti drogam in veliko manj raziskav o stanju na tem področju. Vse to otežuje tako primerjavo z drugimi državami kot načrtovanje uspešnih strategij za reševanje tega problema.

Desetina se zdravi

V zadnjih letih se povečuje število ljudi, ki se za zdravljenje zasvojenosti odločijo prav zaradi uporabe marihuane. V Belgiji in na Danskem je takih kar 30 odstotkov vseh, ki se zdravijo zaradi odvisnosti, pri nas pa je delež zasvojencev z marihuano med vsemi na tovrstnem zdravljenju le deset odstotkov. Med tistimi, ki se zdravijo, je zelo malo žensk, prevladujejo mladi moški.

Poznajo jo že pri 15. letu

Marihuana je sicer še vedno najbolj razširjena droga v Evropi, saj jo je v zadnjem mesecu uživalo kar 12 milijonov Evropejcev, z njo pa se je srečalo tudi slabih 25 odstotkov slovenskih 15- in 16-letnikov. Z marihuano se je vsaj enkrat v življenju že srečalo več kot 80 milijonov oziroma več kot 27 odstotkov odraslih Evropejcev. Če se te številke zdijo alarmantne, je treba dodati, da že od leta 2007 ostajajo nespremenjene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.