Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Zasvoji zabava, ne delo

"Vsak od nas lahko postane zasvojen, če ne pozna omejitev za varno zabavo z raču Žurnal24 main
Ko začnete zaradi Facebooka, spleta in iger zanemarjati vse drugo, je čas za alarm.

Zasvojenost z računalnikom je tudi v Sloveniji vse pogostejši pojav. "Število zasvojenih narašča predvsem zato, ker je ozaveščenost o tovrstni zasvojenosti zdaj boljša, obenem pa je večja tudi dostopnost do teh tehnologij," pojasnjuje Miha Kramli, vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica in terapevt.

Pol ure na teden
Čas, ki ga na računalniku porabite za zabavo, naj bo strogo odmerjen, pod nadzorom pa naj bodo tudi najmlajši. "Otroci do 10. leta od pol ure do ene ure na teden, najstniki pol ure na dan, odrasli pa eno uro na dan," priporoča Kramli. Po njegovem mnenju je zelo pomembno tudi, da se udeležujete različnih dejavnosti, saj tako računalnik predstavlja le malo možnosti za zasvojitev. Ta se namreč pojavi predvsem takrat, kadar eno in isto dejavnost ponavljate. Ključ do zdrave uporabe računalnika in obramba pred zasvojenostjo je torej pestrost preživljanja prostega časa.

Zasvoji le zabava
"Največja katastrofa je, ko starši nimajo izdelanega stališča, s kakšnim namenom pride računalnik v hišo, ali kot sredstvo za sprostitev ali kot delovni pripomoček. Kajti delo na računalniku ne zasvoji, računalnik kot tolažba in sredstvo za zabavo pa," poudarja Kramli.

Izpostavljeni tudi starejši
Čeprav ob računalniku največkrat pomislimo na mlade, zasvojenost prizadene vse starostne skupine. Najstarejši pacient, ki se zdravi v ambulanti v Novi Gorici, je star 83 let.

Resni primeri tudi pri nas
Znak za alarm se pojavi že takrat, ko začne človek opuščati stvari, ki so ga gradile, in jih zanemarja samo zato, da je lahko na računalniku. Tudi pri nas pa imamo nekatere skrajne primere zasvojenosti. "To so ljudje v plenicah, ker ne nadzirajo več izločanja urina in blata, ljudje, ki so po dve, tri leta v stanovanju in ne prenesejo dnevne svetlobe," pravi Kramli.

Obiščite specialista
Če opazite, da postajate ali ste postali zasvojeni, poiščite pomoč v za to specializiranih ustanovah. "Bolje je, da zasvojenec poišče pomoč v naši ambulanti ali pri psihiatru, saj osebni zdravnik takih stanj velikokrat ne zna prepoznati," pojasnjuje Kramli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.