Magazin > Lepota & telo
1982 ogledov

Zato bi morali vsak dan piti sirotko

sirotka Profimedia
V Evropi sirotka že od nekdaj velja za zdravilno pijačo.

Sirotka je tekoč stranski proizvod, ki nastane pri predelavi mleka v sir, v zvezde pa jo je zaradi zdravilnih učinkov koval celo Hipokrat. Da ima zelo visoko prehransko vrednost, so potrdile tudi številne znanstvene študije, piše portal Healthline.

To so pozitivni učinki sirotke

1. Odličen vir kakovostnih beljakovin
Sirotkine beljakovine vsebujejo vse pomembne aminokisline. So lahko prebavljive in črevesje jih v primerjavi z drugimi proteini hitreje absorbira.

2. Spodbuja rast mišic
Sirotkine beljakovine v prahu so zelo priljubljene pri športnikih, saj sirotka, ki vsebuje aminokislino levcin, pospešuje rast mišic. 

3. Niža krvni tlak
Več študij je dokazalo, da uživanje mlečnih izdelkov znižuje krvni tlak, in sicer zaradi bioaktivnih peptidov z ACE - zaviralci angiotenzin pretvarjajočega encima. Ti se v sirotki imenujejo laktokinini. 

4. Uravnava raven sladkorja v krvi
V primerjavi z drugimi beljakovinami, na primer iz jajc ali rib, so sirotkine beljakovine pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi bolj uspešne. Učinkovitost je menda primerljiva z učinki zdravil, ki jih morajo uživati sladkorni bolniki, piše Healthline.

5. Zmanjšuje vnetja v telesu
Kronična vnetja v telesu so lahko nevarna. Raziskave so dokazale, da sirotkine beljakovine zmanjšujejo C-reaktivni protein, ki je pri zdravih osebah nizek.

6. Lahko poveča antioksidativno obrambo telesa
Antioksidanti zavirajo oksidacijske procese v telesu, v katerih kot stranski produkt nastajajo prosti radikali, ki med drugim povzročajo staranje kože in slabijo imunski sistem. Glutation je antioksidant, ki ga proizvaja telo. V telesu je proizvodnja glutationa odvisna od preskrbe z več aminokislinami, tudi s cisteinom. Teh je v sirotki veliko …

7. Znižuje raven holesterola

8. Zmanjšuje apetit

Živila, ki vsebujejo veliko beljakovin, so najbolj nasitna, kar pomeni, da nam pomagajo pri hujšanju. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.