Magazin > Lepota & telo
96 ogledov

Zato boste postali sivi

sivi lasje, ženska, lasišče, česanje, česanje las, krtača, glavnik Profimedias
Veste, zakaj sivite? Razlogov je več. Vedno pač ne morete za to kriviti samo vaših let.

Ženske se v boj s sivimi lasmi podajo z barvami za lase. Malo je tistih, ki svoje sive pramene ponosno kažejo svetu. Pri moških je slika malce drugačna, čeprav nečimrnost prizadene tudi marsikoga med njimi. In kje tičijo vzroki za sive lase?

Največji krivec je staranje. Dermatolog Anthony Oro pravi, da ima petdeset odstotkov prebivalstva pri starosti 50 let vsaj 50 odstotkov sivih las. Z leti se namreč spreminja struktura las. Seveda se to razlikuje med predstavniki različnih ras. Belci osivijo prej kot ostali, med njimi pa še najbolj izstopajo rdečelasci. Sledijo jim Azijci in Afro-Američani. Razlog za to je znanstvenikom še neznan. 

Pomemben dejavnik je tudi stres, saj se odraža tako na koži kot na laseh. Med boleznijo nekateri ljudje hitreje izgubljajo lase. Lasje, ki nato zrasejo, pa so lahko drugačne barve kot tisti, ki so izpadli. 

Na sivenje las vpliva tudi posameznikov življenjski slog. Kadilci imajo običajno nižje vrednosti vitamina B12, ki je povezan z izgubo pigmenta las. Pomembno je, da v prehrano vključite živila, ki vsebujejo omenjeni vitamin, kot so jetra in korenje. 

Pomembno se je zavedati tudi dejstva, da na barvo las vplivajo celice, ki tvorijo pigment, in ne celice, ki skrbijo za rast las. Običajno delujejo vzajemno, a se lahko zgodi, da ene ali druge začnejo pešati. Znanstveniki še poskušajo ugotoviti, ali bi lahko proces sivenja las na kakšen način ustavili. Zmotno je prepričanje, da se las spremeni iz vaše naravne barve v sivo. Siv že zrase, pravi Oro. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.