Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Zato je dobro jesti peteršilj

peteršilj Shutterstock
Timijan in peteršilj varujeta pred gripo in prehladom.

Sezona prehladnih obolenj je glede na podatke inštituta za javno zdravje (NIJZ) v porastu. Za preventivo je poleg zdravega življenjskega sloga pomembna predvsem pravilna prehrana. Za večanje odpornosti so po mnenju prehranske terapevtke Alje Dimic iz centra Holistic primerna živila, bogata z vitaminom C.

"Najbolj priporočljivo je uživanje sveže stisnjenih sokov, smutijev, svežega sadja in zelenjave, pozabiti pa ne smemo niti na zelišča, saj so tako sveža kot tudi posušena polna vitaminov," pravi Dimičeva. Timijan vsebuje največ vitamina C, z njim pa je bogat tudi peteršilj, razlaga sogovornica.

Indijska kosmulja je po njenem mnenju najboljši naravni vir zdravilnega vitamina. Ta je v ayurvedski medicini znana kot zlato med minerali, zato je v naravnih pripravkih, ki so namenjeni splošni krepitvi imunskega sistema, največkrat uporabljena rastlina. Dimičeva priporoča še brokoli, cvetačo in brstični ohrovt, med bolj eksotičnimi pa čili in guavo, seveda pa vitamin C najdemo tudi v agrumih in jagodičevju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.