Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Zato je dobro spati brez oblačil

spanje, golota Profimedias
Britanski strokovnjaki pravijo, da bi morali vsi spati brez oblačil.

Spanje v Adamovem in Evinem kostumu naj bi po njihovih besedah upočasnilo staranje. Študija, ki je bila lani objavljena v strokovni reviji Sleep, namreč razkriva, da spanje brez oblačil pospešuje tvorbo melatonina, hormona, ki spodbuja sproščanje rastnega in drugih 'pomlajevalnih' hormonov.

To pa še ni vse. V spanju lahko, če se odrečete pižami, tudi shujšate, saj se telo hitreje ohladi, kar pomeni, da začne porabljati kalorije, da se spet ogreje. Kurjenje kalorij lahko z zmanjšanjem temperature v spalnici še dodatno pospešite.

Strokovnjak Chris Idzikowski pravi, da je spanje brez pižame (ker pade telesna temperatura) tudi bolj zdravo, spanec pa bolj miren.

Raziskave so tudi pokazale, da pari, ki spijo goli, pogosteje seksajo. Tudi njihova zveza naj bi bila srečnejša. Med drgnjenjem golih teles se začne namreč sproščati hormon oksitocin, ki mu pravijo tudi hormon ljubezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.