Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Zato moški sprejemajo "neumnejše" odločitve?

misliti Profimedias
Znanstveniki so pod drobnogled vzeli vpliv hormonov na miselni proces.

Včasih je težko sprejeti pravilo odločitev. Nekateri se pri tem zanašajo na svojo intuicijo, drugi pa raje pretehtajo, kaj so prednosti in kaj slabosti danih opcij. Čeprav se mnogokrat izkaže, da je lahko tudi dobro premišljena poteza napačna, je priporočljivo odločitev, ki nam jo osvetuje šesti čut, preveriti. To pa je težje, kadar je koncentracija hormona testosterona povečana, so odkrili znanstveniki iz Kalifornije.

Ta hormon imajo tudi ženske, a je njegova raven pri moških znatno višja. Da bi odkrili povezavo med testosteronom in miselnimi procesi, so znanstveniki s pomočjo 243 poskusnih zajčkov preverili, v kolikšni meri hormon vpliva na sprejemanje odločitev. Ugotovili so, da se moški pri visoki koncentraciji bolj zanašajo na intuicijo kot na razum in svojih odločitev ne premislijo dovolj dobro.

Kako je potekal test?
Eni skupini so dali testosteron, drugi pa placebo. Obe skupini sta morali nato rešiti test kognitivne refleksije, ki je pokazal, da so se poskusni zajčki s povečano koncentracijo hormona bolj zanašali na svojo intuicijo in se zato pri nekateri nalogah odločili napačno. Znanstveniki tako predvidevajo, da testosteron poveča samozavest, zaradi česar ne podvomijo v odločitve, ki so jih sprejeli na podlagi intuicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.