Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Zato so debeli nenehno lačni

hamburger Shutterstock
Rezultati najnovejše raziskave odgovarjajo na neštetokrat zastavljeno vprašanje: zakaj so debeli ljudje nenehno lačni?

Debeli ljudje naj sitosti ne bi občutili zaradi pomanjkanja hormona glukagona, razkriva najnovejša raziskava z nemške medicinske fakultete. Raziskovalci pravijo, da se razlog skriva v hormonu trebušne slinavke, ki sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov in posledično tudi pri uravnavanju apetita.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 11 predebelih, med njimi so nekateri imeli tudi sladkorno bolezen, je potrdila, da omenjen hormon pri ljudeh s čezmerno telesno težo izgublja svojo funkcijo in tako, namesto da bi možganom sporočal, da so siti, nenehno pošilja signale lakote. Sodelujoči so namreč priznali, da nikoli niso povsem siti, niti takrat, ko si privoščijo zelo obilen obrok.

"Odkrili smo, da pri debelih ljudeh glukagon ne proizvaja občutka sitosti. Potrebne bodo nadaljnje raziskave, ki bodo pokazale, kaj pripelje do takšnega učinka. To, kako pomembno vlogo ima omenjeni hormon, pa vemo že zdaj," razlaga vodja raziskave Ayman Arafat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.